SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi potonuli, strahuje se od daljnjeg povećavanja kamatnih stopa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 20.12.2018. - 07:50:59
TOKIO - Azijski su indeksi oštro pali u četvrtak jer investitori strahuju od daljnjeg zatezanja monetarne politike u SAD-u.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1,4 posto. australsko je tržište padom od 1,3 posto zaronilo na nnajnižu razinu u dvije godine. Gubitnik dana bio je Nikkei 225 koji je potonuo 3,3 posto i pao najniže u devet mjeseci. 

Shanghai Composite Index srezan je 1,3 posto dok je kineski bluechip indeks CSI300 oslabio 1,5 posto baš kao i Hang Seng.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto. No poručili su i da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta gospodarstva.

Čelnici Feda odlučili su podići kamate premda je dan prije Trump upozorio Fed da ne učini "još jednu pogrešku" s podizanjem kamata i da više "osjeti tržište". Osim toga, Fed je samnjio procjenu rasta gospodarstva u 2019. godini na 2,3 posto, dok su prije očekivali rast od 2,5 posto.

Međutim, predsjednik Feda kazao je kako je američko gospodarstvo snažno i kako se ove godine očekuje njegov rast od oko 3 posto, što opravdava još jedno povećanje kamata usprkos posljednjim naznakama koje su oslabile izglede za rast gospodarstva.