SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli, nove nade u trgovinski sporazum
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2019. - 07:48:54
TOKIO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer su ponovno oživjele nade ulagača da bi Kina i SAD mogle postići parcijalni trgovinski sporazum do kraja ove godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 1,2 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijene dionica na Wall Streetu, prvi nakon tri dana pada, jer se ulagači ponovno nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć do kraja godine.

Jučer je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Bloomberg izvijestila da su dvije strane blizu dogovoru o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. prosinca, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

No, optimizam je ponovno oživio.

„Moj je scenarij da će dvije strane postići nekakav dogovor. Pritisak na obje strane je snažan jer se usporava rast oba gospodarstva. No, očekujemo povećane oscilacije tržišta jer je politička nesigurnost postala konstanta", kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital Investors.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,65 na 108,85 jena.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1085 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1080 dolara.

Cijene su nafte, pak, ponešto pale nakon što su jučer skočile oko 3 posto, zahvaljujući nadi da bi OPEC i njegovi partneri uskoro mogli smanjiti proizvodnju.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,22 posto, na 58,20 dolara.