SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 05.12.2018. - 08:27:08
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi u srijedu pali drugi dan zaredom, jer je ulagače pokolebao oštar pad Wall Streeta dan prije, a zabrinjavaju ih i loši signali s američkog tržišta obveznica.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 1,5 posto. Shanghai Composite Index srezan je 0,6 posto dok je Nikkei 225 pao 0,5 posto.

Australsko tržište korigirano je 0,8 posto, a rasprodaja je intenzivirana nakon što je podatak o rastu BDP-a u trećem kvartalu bio ispod očekivanja. Zbog toga je i australski dolar pao 0,7 posto.

Investitore je zabrinuo pad prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je prinos na 10-godišnje obveznice zaronio na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna.

Zbog toga se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Ta se razlika pažljivo prati na tržištu jer je tzv. inverzija krivulje prinosa, odnosno veći prinosi na dvogodišnje nego na 10-godišnje obveznice, uvijek u posljednjih 50 godina prethodila recesiji.