SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi oslabili s najviših razina u devet mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.04.2019. - 09:09:27
TOKIO - Na azijskim burzama najvažniji su se indeksi u četvrtak spustili s najviših razina u zadnjih devet mjeseci pod pritiskom pada cijena dionica na Wall Streetu, a obujam trgovanja bio je smanjen uoči uskršnjih blagdana i zbog opreza investitora pred objavu indeksa poslovnog optimizma u Europi.

MSCI indeks azijskih dionica izuzev japanskih oko 7 sati ujutro bio je u minusu 0,2 posto, spustivši se tako s najviše razine od kraja srpnja 2018. godine. Istodobno, japanski Nikkei indeks bio je u minusu 0,5 posto, a indeks šangajske burze 0,3 posto.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago pali zbog pritiska na dionice u zdravstvenom sektoru. Dow Jones oslabio je 3 boda ili 0,01 posto, na 26.449 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.900 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 7.996 bodova.

Posljednji podaci pokazali su da je američki trgovinski deficit u veljači smanjen na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci uslijed smanjenja uvoza iz Kine, dok je kineska službena statistika objavila da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju poraslo po stopi od 6,4 posto, čime se nisu ostvarila predviđanja ekonomista oko većeg gospodarskog usporavanja.

Fokus investitora preusmjerio se sada na PMI indeks industrijske i uslužne aktivnost i Europi, koji će biti objavljen tijekom dana a trebao bi im dati bolji uvid u stanje europskog gospodarstva.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i europski podaci ukazivati na stabilizaciju koju smo vidjeli u Kini", ističe Chris Weston, čelnik istraživačkog odjela pri brokerskoj tvrtki Pepperstone u Melbourneu.

U međuvremenu, japanski PMI indeks pokazao je da je industrijska aktivnost u Japanu u travnju usporila pad zahvaljujući rastu zapošljavanja, no nove izvozne narudžbe pale su po najvećoj stopi u zadnjih gotovo tri godine što pokazuje da smanjena globalna potražnja ostaje glavni problem za tamošnje gospodarstvo.

Tržišni sudionici također prate napredak američko-kineskih trgovinskih pregovora. Po pisanju Wall Street Journala, Washington i Peking dogovorili su novu rundu sastanaka uoči mogućeg potpisivanja trgovinskog sporazuma krajem svibnja ili početkom lipnja.

Na deviznim tržištima tečaj euro nastavio je blagi uspon prema dolaru, nakon jučerašnjeg dobitka od 0,1 posto, te se njime jutros trguje po 1,1294 dolara.

Istodobno, i tečaj jena je blago ojačao na 111,94 jena za dolar, no i dalje je nedaleko najniže razine u zadnjih četiri mjeseca prema američkoj valuti.

Cijena barela nafte, pak, blago je pala na međunarodnim tržištima, budući da su najnoviji podaci američke vlade pokazali da su američke zalihe goriva pale mnogo manje nego se očekivalo. Na američkom tržištu barel nafte pojeftinio je 8 centi, na 63,67 dolata, a na londonskom je cijena Brenta pala 20 centi, na 71,42 dolara.