DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi najjači u deset godina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.11.2017. - 07:42:26
TOKIO - Na azijskim sutržištima indeksi porasli i dosegnuli nove najviše razine od 2007. godine jer su ulagači optimistični u vezi svjetske ekonomije, dok se euro stabilizirao nakon jučerašnjeg pada.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,8 posto, na novu najvišu razinu u deset godina.

Nikkei 225 ojačao je 0,7 posto dok je korejski KOspi bio u plusu 0,1 posto. Australsko tržišđte raslo je 03 posto dok je Shanghai Composite Index podignut pola postotla.

Tržišta kapitala ove su godine profitirala od snažnih korporativnih rezultata te sve boljeg stanja globalne ekonomije. To je povjerenje jučer dobilo dodatni vjetar u leđa zbog snažnih njemačkih podataka pa je DAX porastao unatoč problemima u sastavljanju njemačke koalicijske vlade. 

Zahvaljujući snažnoj industrijskoj aktivnosti njemačko će gospodarstvo ovu godinu zaključiti snažnim rastom a glavna prepreka u realizaciji narudžbi mogao bi biti manjak radnika, ocijenila je u ponedjeljak njemačka središnja banka. Optimistična ocjena Bundesbanka pokazuje da pat-pozicija nakon rujanskih parlamentarnih izbora nije utjecala na stanje u najvećem europskom gospodarstvu. Rješenje se još ne nazire, posebno nakon što su proteklog vikenda propala nastojanja njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi koalicijsku vladu, tumači Reuters.