SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u pet tjedana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2019. - 09:04:12
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica dosegnule najviše razine u pet tjedana jer tržišta podržavaju nada u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine i nove poruke iz Feda da će američka središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,5 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,3 posto.

Podršku azijskim tržištima pružio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu peti dan zaredom, nakon što je na Ekonomskom klubu u Washingtonu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako će Fed biti strpljiv po pitanju kamata.

Njegova slična izjava prije tjedan dana odagnala je strahovanja ulagača da će Fed i ove godine nastaviti agresivno povećavati kamate, nakon četiri povećanja prošle godine, i tako naštetiti rastu gospodarstva.

To je, pak, potaknulo oporavak Wall Streeta, na kojemu je krajem prošle godine S&P 500 indeks skliznuo na najniže razine u 20 mjeseci. No, od božićnih blagdana taj je indeks ojačao oko 10 posto.

„Izraz ′strpljiv′ Fed obično koristi kada zaoštrava monetarnu politiku, ali poručuje da do novog povećanja kamata može proći dosta vremena. To je pozitivno za rizičniju imovine, kao i ublažene poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa po pitanju trgovinskih odnosa s Kinom", kaže Tomoaki Shisido, ekonomist u tvrtki Nomura Securities.

Nakon što je u srijedu u Pekingu završen prvi ovogodišnji krug pregovora između SAD-a i Kine na nižoj razini, američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je jučer da će kineski zamjenik premijera Liu He vjerojatno doći u posjet Washingtonu krajem siječnja na trgovinske razgovore.

Podizanje pregovora na višu razinu podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, premda analitičari kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini, uključujući prava intelektualnog vlasništva i prisilnog transfera tehnologije.

„Za tržišta izgledi za 2019. godinu postaju bolji nakon smanjivanja tenzija između SAD-a i Kine. No, temeljne tenzije između dvije zemlje vjerojatno neće nestati i postoji vjerojatnost da se dogovor ne postigne kada postane jasno da Trumpovi ciljevi neće biti postignuti", kaže Jeremy Lawson, ekonomist u tvrtki Aberdeen Standard Investmants.

A nakon što je danima bio pod pritiskom nakon Powellovih prošlotjednih poruka da će Fed biti fleksibilan po pitanju kamatnih stopa, jutros je dolar blago ojačao.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,90 na 108,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1525 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1545 dolara.

Cijene su nafte pak, posljednjih dana manje-više stabilne, nakon što su na početku godine snažno porasle i dosegnule najviše razine u mjesec dana.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,6 posto, na 52,30 dolara.