SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi na najnižim razinama u godinu i pol
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 11.10.2018. - 08:17:41
TOKIO – Azijski su indeksi u četvrtak oštro pali, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su zaronile na najniže razine u 18 mjeseci, što je posljedica usporavanja globalnog gospodarstva, visokih prinosa na obveznice i trgovinskih tenzija.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je oštrih 3,9 posto, na najnižu razinu od ožujka 2017.

Nikkei 225 srezan je 4,4 posto, što je bio njegov najteži dnevni pad u sedam mjeseci. Širi indeks Topix izgubio je u jednom danu 230 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. 

Tržište u Šangaju potonulo je 4,3 posto, što je najteži pad od veljače 2016. godine. Kineske bluechip dionice iz indeksa CSI300 potonule su 4 posto. 

Indeks u Sydneyu je pak pao za 2,74 posto, ispod razine od 6000 bodova.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike Feda moglo biti previše agresivno, a takva očekivanja loše utječu na tržište kapitala, na kojemu se cijene dionica kreću na najvišim razinama u povijesti, dok s druge strane više kamate potiču rast prinosa na obveznice, zbog čega raste njihova konkurentnost u odnosu na dionice.

Uz to, više kamate mogle bi izazvati usporavanje rasta gospodarstva i umanjiti zarade kompanija.

Ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na što je ovih dana upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je zbog uvođenja carina i zaoštravanja financijskih uvjeta u svijetu smanjio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,7 posto, dok se prije očekivao rast od 3,9 posto.