SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Fed izazvao euforiju i skok indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2012. - 08:29:50
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, dok je dolar oštro pao, nakon što je jučer navečer američki Fed najavio nove agresivne mjere za poticanje gospodarskog rasta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2,2 posto, a više od 2 posto skočile su i cijene dionica u Hong Kongu te Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,8 i 1,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 2,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u četiri mjeseca.

Euforija na azijskim burzama zahvaljuje se najavi američke središnje banke da će ubuduće mjesečno kupovati 40 milijardi dolara vrijedne hipotekarne obveznice sve dok stopa nezaposlenosti značajnije ne padne.

Osim novog, trećeg kruga kvantitativnog popuštanja monetarne politike, Fed je najavio i da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama sve do sredine 2015. godine, što bi trebalo potaknuti rast uspavanog gospodarstva.

Nakon što je nedavno Europska središnja banka najavila kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone kako bi im pomogla pri izlasku iz dužničke krize i nakon što je Kina najavila dodatna ulaganja u infrastrukturne projekte kako bi potaknula rast gospodarstva, Fedova odluka nova je vijest koja je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

„Dok Europa konačno djeluje zajednički, Fed ulijeva gotovinu na tržišta, a Kina pokreće velike infrastrukturne projekte, sve tri regije koje najviše utječu na dinamiku tržišta stvaraju temelje za tržište bikova, barem kratkoročno", kaže Neal Gilbert, strateg u tvrtki GIFT Forex.

Poticanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava od strane monetarnih vlasti izaziva rast cijena sirovina, pa su jutros bakar i cink poskupili između 3 i 5 posto, dok je cijena zlata porasla daljnjih 0,5 posto, dosegnuvši 1.774 dolara po unci, najvišu razinu u šest i pol mjeseci.

Nakon što je jučer skočila za 1,3 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 50-ak centi, na 98,85 dolara po barelu.

I dok su nove mjere Feda pozitivno utjecale na cijene dionica i sirovina, američka se valuta našla pod pritiskom.

Jučer je, ubrzo nakon objave odluka Feda, tečaj dolara potonuo na 77,13 jena, najnižu razinu u sedam mjeseci.

Jutros se, ponešto oporavio, na 77,55 jena, nakon što je japansko ministarstvo financija poručilo da je spremno odlučno reagirati ako to bude potrebno jer prejaki jen šteti japanskom gospodarstvu.

Dolar je oslabio i prema ostalim valutama, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo na 79,13 bodova, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Pritom se tečaj eura, po prvi puta nakon četiri mjeseca, probio iznad psihološki važne razine od 1,30 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,2920 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 100,40 na 101,05 jena.