GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Winterkorn pristao na milijunsku nagodbu zbog afere Dieselgate

Winterkorn pristao na milijunsku nagodbu zbog afere Dieselgate
NAGODBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Bivši prvi čovjek Volkswagena Martin Winterkorn navodno je postigao nagodbu u parnici zbog nemara u tzv. aferi Dieselgate kada je izašlo na vidjelo da je tvrtka varala na testovima emisija svojih vozila.

Dogovoreni iznos još nije poznat, ali prema nekim njemačkim medijima procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.

Glavne točke sporazuma postignute su u subotu na sastanku Winterkorna s članovima nadzornog odbora, rekao je danas glasnogovornik Volkswagena. Ostali detalji tvrtke još nisu objavljeni, ali su najavljeni za "naredne dane", javlja francuska novinska agencija AFP.

2015. godine Winterkorn je bio prisiljen dati ostavku zbog izbijanja afere koja je ozbiljno narušila ugled grupe. Izaslo je na vidjelo da Volkswagenova vozila s posebnim softverom nadmudruju testove prilikom mjerenja ispušnih plinova i da zapravo emitiraju mnogo više ugljičnog dioksida tijekom vožnje u zrak nego što je deklarirano.

Ukupno je oko 11 milijuna Volkswagenovih vozila bilo pogođeno širom svijeta, a tvrtka je već morala ozbiljno otvoriti novčanik kako bi isplatila odštetu kupcima. Mnogo je tužbi još u tijeku. Ukupno je afera tvrtku već koštala oko 32 milijarde eura, navodi AFP.

Neki njemački mediji izvijestili su, na temelju neimenovanih izvora, da će Winterkorn platiti Volkswagenu 11 milijuna eura odštete i kamata. Dogovor će morati potvrditi dioničari, što bi se trebalo dogoditi na glavnoj skupštini koja će se sazvati za srpanj.

No u skandal je upleteno više rukovoditelja, a pitanje je hoće li dioničari biti zadovoljni ponuđenom naknadom. Očekuje se da će Volkswagen tražiti više od milijardu eura odštete od bivših čelnih ljudi, dok će osiguravajuća društva pokriti samo između 200 i 500 milijuna eura svoje odgovornosti.

Tagovi: Martin Winterkorn, Dieselgate, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SMIRIVANJE
Tesla u sukobu s leasing kućama, evo zašto
SAN FRANCISCO - Tesla radi na tome da umiri neke europske leasing kompanije nakon što je smanjenje maloprodajnih cijena njegovih vozila smanjilo vrijednost njihovih voznih parkova.
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE