GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volkswagen i Mobileye proširuju tehnološko partnerstvo za autonomnu vožnju

Volkswagen i Mobileye proširuju tehnološko partnerstvo za autonomnu vožnju
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 20:41
Autor: SEEbiz / DPA
FRANKFURT - Njemački automobilski div Volkswagen proširit će svoje partnerstvo s Intelovom podružnicom Mobileye sa sjedištem u Izraelu kako bi uveo nove funkcije automatske pomoći u vožnji, objavile su tvrtke u srijedu.

Tehnologija, koja će biti ugrađena u Volkswagenove vrhunske luksuzne i sportske marke, omogućit će vozilima da autonomno pretječu na autocesti i automatski se zaustavljaju na semaforima, prema kompanijama.

Vozila koja će dobiti tehnologiju autonomne vožnje Mobileye bit će iz Volkswagenovih marki Audi, Bentley, Lamborghini i Porsche.

Volkswagen nije dao datum za uvođenje novih značajki, ali je rekao da će dodatne funkcije biti dodane kasnije, uključujući mogućnost da automobil privremeno preuzme sam upravljač.

"Nove funkcije automatizirane vožnje značajno će povećati udobnost i sigurnost", rekao je izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume.

Suradnja u automatiziranoj vožnji s Boschom i Qualcommom te s Horizon Roboticsom u Kini nastavit će se na fokusiran način, rekao je Blume.

Volkswagen i Mobileye godinama surađuju.

Blume, koji je i izvršni direktor podružnice sportskih automobila Porsche, ojačao je suradnju nakon preuzimanja čelnog mjesta cjelokupne Volkswagen grupe.

Mobileye je već partner podružnice Volkswagen Commercial Vehicles, koja proizvodi kamione i autobuse, u razvoju potpuno autonomnog električnog kombija ID Buzz.

Volkswagen planira proširiti tu suradnju s Mobileyeom, objavila je tvrtka, a Mobileye sada treba isporučivati dodatne tehnološke komponente za autonomnu vožnju.

Električni kombi bez vozača trebao bi krenuti u serijsku proizvodnju 2026., a Volkswagen planira koristiti vozilo za pokretanje robotaxi usluge, u početku u sjevernom njemačkom gradu Hamburgu, počevši od 2026.

Za razliku od svog prethodnika Herberta Diessa, Blume se sve više oslanja na vanjske partnere kada je u pitanju softver.

Diess se primarno fokusirao na izradu vlastitog softvera i osnovao softverski odjel unutar Volkswagena, poznat kao Cariad.

No kašnjenja u dovršavanju programskih kodova softvera uzrokovala su probleme s lansiranjem modela vozila, kao što su Audi Q6 e-tron i potpuno električni model Porsche Macan, a oba će se pojaviti na tržištu ove godine, dvije godine kasnije.

Nakon što je u rujnu 2022. preuzeo dužnost čelnika Volkswagen Grupe, Blume je zatražio novu strategiju za softversku podružnicu i također smijenio upravljački tim Cariada.

Fotografija: Ole Spata/dpa

Tagovi: Volkswagen, Mobileye, Intel, Blume, Bosch, Audi, Bentley, Lamborghini
PROČITAJ I OVO
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
PRODAJA
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
MILANO - Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
TRGOVINSKI RAT
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
WASHINGTON - SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE