GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru

Tesla u Berlinu zaustavlja većinu proizvodnje zbog poremećaja u Crvenom moru
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 23:24
Autor: SEEbiz / Reuters
BERLIN - Tesla će obustaviti većinu proizvodnje automobila u svojoj tvornici u blizini Berlina od 29. siječnja do 11. veljače, objavila je tvrtka u četvrtak, navodeći kao razlog nedostatak komponenti zbog pomaka u transportnim rutama zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Djelomično zaustavljanje proizvodnje dokaz je da je kriza u Crvenom moru, koju su pokrenuli militanti Houthi koje podržava Iran, napadajući brodove u znak solidarnosti s palestinskom islamističkom skupinom Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi, pogodila najveće europsko gospodarstvo.

Američki proizvođač električnih vozila prva je tvrtka koja je objavila prekid proizvodnje zbog poremećaja. Mnoge tvrtke, uključujući Geely, drugog najvećeg kineskog proizvođača automobila po prodaji, i švedsku tvrtku za opremanje doma Ikea upozorile su na kašnjenja isporuka.

"Oružani sukobi u Crvenom moru i povezani pomaci u prometnim rutama između Europe i Azije preko Rta dobre nade također imaju utjecaj na proizvodnju u Gruenheideu", rekao je Tesla u izjavi.

"Znatno dulja vremena transporta stvaraju jaz u opskrbnim lancima."

Analitičari očekuju da bi drugi proizvođači automobila mogli pretrpjeti posljedice sukoba na Crvenom moru.

"Oslanjanje na toliko ključnih komponenti iz Azije, a posebno Kine, bila je potencijalna slaba točka u opskrbnom lancu bilo kojeg proizvođača automobila. Tesla se uvelike oslanja na Kinu za komponente baterija, koje je potrebno transportirati u Europu preko Crvenog mora, neprestano stavljajući proizvodnju u opasnosti", rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik tvrtke AutoForecast Solutions koja prati opskrbne lance i proizvodnju automobila.

"Ne može se vjerovati da su jedibi, samo prvi koji su reflektirali problem", rekao je.

Prekid predstavlja dodatni pritisak na Teslu u vrijeme kada se također bori u radnom sporu sa švedskim sindikatom IF Metall oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što je izazvalo štrajkove suosjećanja niza sindikata diljem nordijske regije.

Sindikalno udruženi radnici u Hydro Extrusions, podružnici norveške aluminijske i energetske kompanije Hydro, prekinuli su rad na komponentama za Tesla automobile 24. studenoga. Radnici su članovi IF Metalla.

Tagovi: TESLA, MUSK, CRVENO MORE
PROČITAJ I OVO
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE