GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini

Tesla svladala ključnu prepreku za uvođenje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini
BLIZU USPJEHA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 21:07
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Tesle snažno su porasle u ponedjeljak, u ritmu svog najboljeg dana od ožujka 2021., nakon što je proizvođač električnih automobila prošao značajnu prekretnicu za uvođenje svoje napredne tehnologije za pomoć vozaču u Kini.

Cijena dionice tvrtke skočila je više od 15% jer su ulagači reagirali na vijesti vezane uz posjet izvršnog direktora Tesle Elona Muska Kini.

Tesla je u nedjelju priopćila da su lokalne kineske vlasti uklonile ograničenja za svoje automobile nakon što su ispunili zahtjeve zemlje za sigurnost podataka.

Taj je potez povećao očekivanja da će Teslin softver za pomoć vozaču Full Self-Driving ili FSD uskoro biti dostupan u zemlji, koja je najveće tržište za električna vozila.

Iako su Teslini električni automobili neka od najpopularnijih vozila u Kini, navodno su zabranjeni u nekim državnim objektima zbog zabrinutosti za sigurnost podataka.

Zasebno, Bidenova administracija ranije ove godine najavila je istragu o tome predstavljaju li uvezeni automobili iz Kine rizike za nacionalnu sigurnost zbog svoje sposobnosti potencijalnog prikupljanja osjetljivih podataka.

FSD je nadogradnja Teslinog autopilota pomoćnika vozača. Tesla već godinama nudi svoju FSD tehnologiju u Kini, ali s ograničenim skupom značajki koje je ograničavaju na operacije, kao što je automatizirano mijenjanje trake.

Tesla još ne proizvodi niti prodaje automobile sposobne za potpuno autonomnu vožnju. Prodaje sustave za pomoć u vožnji "Razine 2", koji se prodaju pod markom FSD.

Muskovu tvrtku tužio je u SAD-u kalifornijski Odjel za motorna vozila zbog lažnog oglašavanja s autopilotom i sustavima za pomoć vozaču u potpunosti samostalno.

Tesla je odgovorio da je DMV godinama bio svjestan svoje upotrebe ovih robnih marki i da je odlučio ne poduzeti mjere. Tvrtka vjeruje da kalifornijski zakon o oglašavanju sustava za autonomnu vožnju krši slobodu govora.

Zabrinutost za sigurnost podataka bila je ključna prepreka koja sprječava Teslu da postigne potpuno uvođenje sustava u Kini.

Tesla je također navodno postigao ugovor s Baiduom koji bi Muskovoj firmi dao pristup kartografskoj i navigacijskoj tehnologiji kineskog internetskog diva za Teslinu značajku FSD.

Sporazum bi Tesli omogućio korištenje Baiduove licence za usluge kartiranja, što je uvjet za funkcioniranje sustava inteligentne vožnje na javnim cestama u Kini, izvijestio je Reuters pozivajući se na dva anonimna izvora upoznata s tim pitanjem.

Tagovi: tesla, musk, kina
PROČITAJ I OVO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
INVESTICIJE
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
TOKYO - Japanski proizvođač vozila Honda udvostručit će svoja planirana ulaganja u električna vozila do 2030.
Volkswagen će platiti 50 milijuna eura odštete zbog skandala Dieselgate u Italiji
ODŠTETA
Volkswagen će platiti 50 milijuna eura odštete zbog skandala Dieselgate u Italiji
RIM - Njemački proizvođač automobila Volkswagen platit će odštetu talijanskim kupcima vozila opremljenih nedozvoljenim uređajem za isključivanje niske temperature. 60.000 potrošača dobit će odštetu u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura, objavila je Europska organizacija potrošača (BEUC).
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE