GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teški dani za Ford u Europi

Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 16:44
Autor: SEEbiz
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.

Stručnjaci smatraju da će iduće godine gašenje Focusa, jednog od dva preostala važna "stara" modela, dovesti marku do ozbiljnih problema i još niže pozicije na europskom tržištu, gdje je Ford zabilježio pad od 17,5 posto.

Fordov europski odjel je, blago rečeno, na klimavim nogama. Tvrtka već nekoliko godina neuspješno radi na transformaciji u marku električnih automobila (djelomično surađujući s Volkswagenom), vođena tržišnim analitičarima koji su očito bili u krivu.

No, nije sva krivnja na analitičarima i stratezima. Velika većina proizvođača bila je prisiljena redefinirati svoje strategije, posebice kada je Europska unija odgodila emisijski standard Euro 7 za 2030. godinu. No, Ford nije jedini koji je promašio strategiju previše se oslanjajući na najavljenu regulativu, već se za razliku od svojih rivala prebrzo riješio stare game vozila.

Ford je jedan od jasnih primjera marke koja je odala počast ideji da će prodaja električnih automobila procvjetati. Brend se prethodno preko noći riješio svih važnijih modela, od Galaxya i S-Maxa do Mondea, C-Maxa i Fieste. Dani su odbrojani i Focusu koji sljedeće godine završava karijeru, a to je ono što najviše brine struku. Od klasičnih vozila, za koje tržište trenutno ima veliki interes, ostat će samo Kuga i Puma. No je li to dovoljno za tako velikog proizvođača?

Kada se 2025. podvuče crta, Fordov katalog bit će više nego siromašan u odnosu na konkurenciju. Puma, Kuga, Bronco, Mustang i Tourneo ostaju kao predstavnici modela sa SUS motorima, a pridružit će im se i novi EcoSport, dok će s električne strane biti Mustang Mach-E i Explorer Electric, kojima će se uskoro pridružiti i baterijska verzija Pume i novi Capri . Marka je potvrdila da će se i dalje oslanjati na plug-in hibride kako bi ostvarila uštede, no osim Kuge PHEV koja itekako drži korak s konkurencijom na tržištu, Ford nema adekvatan drugi plug-in hibrid u svojoj ponudi.

Fordova prodaja u prvom kvartalu ove godine bilježi pad od 17,5 posto, a uz ograničenu ponudu popularnih modela bit će im vrlo teško premostiti razdoblje do sljedećeg desetljeća. Stručnjaci smatraju da treba ozbiljno razmisliti treba li se impact compact doista ugasiti ili mu se život može produžiti još jednim redizajnom, popularnim rješenjem koje ne zahtijeva velika ulaganja, a koje drugi proizvođači sve više prakticiraju.

Ako se u međuvremenu zvijezde poslože i tržište električnih vozila krene uzlaznom putanjom, tada će slika biti potpuno drugačija. No, poslovanje sa samo dva ključna modela može biti neizvjesno i krajnje ograničeno za postizanje prodajnih brojki i nekadašnjeg statusa koji je "europski" Ford uživao na Starom kontinentu.

Tagovi: ford, focus, europa
PROČITAJ I OVO
Renault i Geely postaju partneri
PARTNERI
Renault i Geely postaju partneri
PARIZ - Francuski proizvođač automobila Renault i kineski partner Geely najavili su u petak dugo očekivani zajednički pothvat koji će razvijati motore s unutarnjim izgaranjem i hibridne motore, u nadi da će poboljšati konkurentnost svog naslijeđenog automobilskog poslovanja.
Volkswagen najavio jeftini električni automobil
NAJAVE
Volkswagen najavio jeftini električni automobil
BERLIN - Volkswagen se priprema za predstavljanje ulaznog električnog modela koji će koštati od 20.000 eura.
Procurili podaci vlasnika svih registriranih vozila, Božinović potvrdio izvide
DIVERZIJA
Procurili podaci vlasnika svih registriranih vozila, Božinović potvrdio izvide
ZAGREB - Večernji list je u posjedu prijave incidenta koja je podnesena SOA-i o curenju 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 fizičkih osoba – sadrže njihova imena, adrese, OIB-e, JMBG-e, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim policama osiguranja.
Amerikanci sve manje žele električne automobile
ISTRAŽIVANJE
Amerikanci sve manje žele električne automobile
NEW YORK - Novo istraživanje je pokazalo da je manje vjerojatno da će američki vozači 2024. razmišljati o kupnji električnog vozila nego 2023. godine, unatoč tome što je izbor električnih automobila veći nego ikada.
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
PREGOVORI
Volkswagen pregovara o proizvodnji u Indiji
WOLFSBURG - Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara o partnerstvu u proizvodnji automobila u Indiji, rekao je u petak glavni financijski direktor Arno Antlit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE