GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis potvrdio da će se električni Fiat panda proizvođiti u Srbiji

Stellantis potvrdio da će se električni Fiat panda proizvođiti u Srbiji
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz
MILANO - "Stelslantis" je danas potvrdio odluku da svoju buduću verziju modela Fiata "panda" s pogonom isključivo na struju, proizvodi u Srbiji, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u nedelju tokom posete premijerke Italije Meloni Beogradu.

Taj Fiatov plan je izazvao žučne proteste italijanskih sindikata zabrinutih za sudbinu radnih mesta u italijanskim fabrikama te firme, prenela je agencija AFP.

Fiat "panda" se proizvodi u fabrici Pomigliano D'Arko kod Napulja, a električna verzija se očekuje sredinom 2024. godine.

Sadašnja verzija "Pande" koja se proizvodi u Italiji u potpunosti odgovara potrebama velikog broja korisnika, posebno Italijana, rekao je portparol "Stellantisa" i preneo da zato "ne mislimo da će biti u konkurenciji sa modelom koji će se proizvoditi u Srbiji, koji će biti na drugačijoj platformi i drugačije pozicioniran".

"Ako razvoj propisa i konkurentskih uslova fabrike Pomiljano dozvole, nameravamo da 'nastavimo život' postojećeg modela i da ga podržavamo do dolaska novog ciklusa modela", dodao je on.

Sindikat Fiom-Cgil je protestujući naveo da je sklapanje električnog modela Fiata "panda" u Srbiji "neprihvatljiva odluka kojoj se protivi svim sredstvima" i u ime radnika u Pomiljanu traži garancije sadašnjeg nivoa proizvodnje i zapošljavanja u toj fabrici.

Postaje hitno i neophodno da se zna koji tip vozila će zameniti sadašnju "pandu" čija proizvodnja u Pomiljanu je planirana do 2026. godine, dodao je on.

Ta tema će biti na dnevnom redu prvog okruglog stola o automobilskom sektoru koji u sredu u Rimu organizuje resorno ministarstvo, a učestvovaće Stelantis, sindikati i predstvnici regija.

Taj ciklus sastanaka ima za cilj stvaranje uslova koji će omogućiti Stelantisu da proizvede milion vozila godišnje u Italiji do 2028 ili 2030, reka je izvor blizak pregovorima.

StelLantis je prošle godine u Italiji proizveo samo 685.753 vozila, usporen nestašicom elektronskih čipova.

Dva najnovija modela koje je predstavio Fijat, mali terenac 600e već se proizvodi u Poljskoj, a minijaturni - super-mini kratki "Topolino" za dve osobe će se praviti u Maroku, piše AFP.

Tagovi: Stellantis, Fiat, Fiat Panda, Kragujevac, Vučić, Melooni
PROČITAJ I OVO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
INVESTICIJE
Honda će udvostručiti ulaganja u električna vozila
TOKYO - Japanski proizvođač vozila Honda udvostručit će svoja planirana ulaganja u električna vozila do 2030.
Volkswagen će platiti 50 milijuna eura odštete zbog skandala Dieselgate u Italiji
ODŠTETA
Volkswagen će platiti 50 milijuna eura odštete zbog skandala Dieselgate u Italiji
RIM - Njemački proizvođač automobila Volkswagen platit će odštetu talijanskim kupcima vozila opremljenih nedozvoljenim uređajem za isključivanje niske temperature. 60.000 potrošača dobit će odštetu u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura, objavila je Europska organizacija potrošača (BEUC).
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE