GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile

Rolls-Royce širi svoju tvornicu kako bi mogao sporije proizvoditi automobile
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 08:09
Autor: SEEbiz
LONDON - Rolls-Royce uvelike proširuje svoju tvornicu u Chichesteru u Engleskoj. Podružnica BMW-a dodaje pet novih zgrada s planiranim početkom izgradnje sljedeće godine.

Obično, kada proizvođač automobila proširi tvornicu, to je iz jednog jednostavnog razloga: izgradnja više automobila. Ali ovo je Rolls-Royce. Proizvodnja i prodaja više Rolls-Roycea potkopalo bi hvaljenu ekskluzivnost marke.

Dakle, ovo proširenje tvornice nije o proizvodnji više automobila, već proizvodnji skupljih automobila, što oduzima više vremena i zahtijeva više prostora za radionice i skladištenje egzotičnih materijala.

Proširenje signalizira nešto o Rolls-Royceovoj ultra-bogatoj klijenteli. Iako mogu kupiti samo toliko automobila, sigurno mogu potrošiti više na svaki od njih.

Od 2020. prodaja Rolls-Roycea porasla je 17%, dosegnuvši rekord od 6032 automobila i SUV-a diljem svijeta prošle godine. Međutim, tijekom tog istog vremena prosječni iznos novca koji su kupci platili za svoje automobile porastao je za 43%, s 350.000 USD u 2020. na 500.000 USD u prosjeku prošle godine.

Taj povećani prihod po vozilu uglavnom dolazi od složenijih i dugotrajnijih zahtjeva za prilagodbu - "po narudžbi", kako to naziva Rolls-Royce. Svoje programe za luksuznu prilagodbu čak naziva "Bespoke" i, za potpuno prilagođene modele, "Coachbuild".

"Ne raste nužno toliko u obujmu", rekao je Martin Fritsches, predsjednik Rolls-Royce Motor Cars Americas. “To očito nije naša fokusna točka. No jasno je da naše prilagođeno područje postaje sve važnije i relevantnije. I dramatično se širio, osobito u posljednjih nekoliko godina.”

Ovo će biti prvo veće proširenje tvornice otkako je izgrađena 2003. nakon BMW-ove kupnje marke 1998. Prije toga, automobili Rolls-Royce proizvodili su se zajedno s Bentleyjem — Rolls-Royce je kupio Bentley 1931. — u tvornici u Crewe, UK.

Bentley, koji je sada u vlasništvu Volkswagena, još uvijek proizvodi automobile u Creweu, a ima i vlastiti program prilagođavanja. Prošle godine, gotovo tri četvrtine kupaca Bentleya zatražilo je prilagođene opcije izvan ionako podužeg popisa opcija marke, što je povećanje od 43% u odnosu na prethodnu godinu.

Talijanski proizvođači superautomobila Lamborghini i Ferrari također su izvijestili o povećanom interesu za programe prilagodbe.

"Ograničeni smo u smislu veličine (tržišta) i u smislu [tržišnih] segmenata", rekao je izvršni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann u nedavnom intervjuu za CNN. "Dakle, moramo izvući maksimum iz svakog pojedinog automobila."

Povećanje ekstremne prilagodbe vozila rezultat je, velikim dijelom, povećanja razine izvanrednog bogatstva diljem svijeta. Jednostavno ima više ultrabogatih ljudi na svijetu i oni imaju više novca za potrošiti na stvari kao što su automobili s dijamantnom prašinom u boji ili opreme za piknik ugrađene u teretni prostor.

Tagovi: Rolls-Royce, BMW
PROČITAJ I OVO
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
PRODAJA
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
MILANO - Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
TRGOVINSKI RAT
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
WASHINGTON - SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE