GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac: Planiramo proizvesti flotu robotaksija do 2026.

Rimac: Planiramo proizvesti flotu robotaksija do 2026.
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2024 / 20:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mate Rimac je za britanski Autocar najavo kako do 2026. godine planira proizvesti flotu robotaksija.

Tvrtka na tehnologiji autonomne vožnje radi od 2017. godine, a prošle godine je dobila gotovo 200 milijuna dolara sredstava Europske unije kako bi razvila svoj robotaksi projekt. Iz Rimca je ranije rečeno kako će Nevera imati sposobnost “naučiti” vlasnike kako voziti po trkaćoj stazi poput profesionalca.

U razgovoru za Autocar u Velikoj Britaniji, suosnivač i izvršni direktor Rimca Mate Rimac objasnio je kako je Nevera, automobil vrijedan 2 milijuna dolara, zapravo proizvod kojim žele privući pažnju na druge projekte u tvrtci. Autonomne taksije je opisao kao vozila kojima se želi “promijeniti život ljudima” pružanjem jednostavnog pristupa urbanoj mobilnosti.

Autocar tvrdi kako taksi može voziti bez ljudskog sudjelovanja, a također dodaju kako Rimac planira razviti i izgraditi infrastrukturu za autonomna vozila koja uključuje stanice za punjenje, skladišta i parkirališta. Jednako kao što je mreža postaja za punjenje pomogla Tesli da prestigne konkurenciju tijekom ranih godina, ovaj fokus na vozila i infrastrukturu mogao bi biti ključ Rimčeve usluge robotaksija.

Rimac kaže kako je autonomno vozilo “automobil, ali potpuno drugačijeg tipa.” Tvrtka još nije objavila nikakve slike ili specifikacije robotaksija, no iz tvrtke tvrde kako će vozilo biti jedinstvene građe. Trebalo bi biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeni 2026. Mate Rimac za Autocar govori kako bi vozilo “moglo promijeniti način na koji se ljudi kreću gradovima”, dodajući kako će se raditi o premium usluzi “što ne znači da će biti skupa ili otmjena.”

Robotaksi se razvija pod novim odjeljenjem portfelja Rimac Grupe imena Project 3 Mobility. Sjedište novog odjela je u Zagrebu, a imaju i centar za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Iz Rimca planiraju da Project 3 Mobility ostane baziran u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi i izvoziti deseci tisuća vozila godišnje. Bit će izgrađena i posebna tvornica za novu granu biznisa.

Tagovi: rimac, robotaksiji, robotaksi
PROČITAJ I OVO
Teški dani za Ford u Europi
PROBLEMI
Teški dani za Ford u Europi
LONDON - Europska podružnica američkog proizvođača automobila pala je na vrlo niske grane.
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE