GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste prodaja automobila u svijetu, Kina ispred Europe i SAD-a

Raste prodaja automobila u svijetu, Kina ispred Europe i SAD-a
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:33
Autor: SEEbiz

LONDON - Čini se da nakon pandemije i početka rata u Ukrajini nije dugo trebalo da se prodaja automobila vrati u normalu.

Ohrabrujuća je nova analiza američke financijske korporacije S&P Global, koju je prenijela Srpska udruga uvoznika vozila i dijelova, koja predviđa nastavak rasta ovog tržišta tijekom godine.

Naime, stručnjaci ove korporacije najavili su da će prodaja automobila u svijetu bilježiti rast po stopi od 2,8 posto, dosegnuvši 88,3 milijuna prodanih automobila.

Prošle je godine, prema podacima S&P Globala, u svijetu prodano blizu 86 milijuna vozila, što je predstavljalo rast od 8,9 posto u odnosu na 2022. godinu, odakle počinje oporavak ove industrije koja je pretrpjela ozbiljan udarac tijekom globalna pandemija, "broji se" .

Kada je riječ o Europi, prodaja bi trebala porasti za 2,9 posto, odnosno sa 14,7 prodanih automobila u 2023. godini premašiti 15 milijuna jedinica.

Analitičari S&P Global smatraju da će najveći izazov u Europi biti sposobnost zemalja da subvencioniraju kupnju električnih vozila. Uz ovu prognozu valja istaknuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najvažnijim tržištima Europske unije, kamatne stope, uvjeti kreditiranja, snažan zamah potražnje za električnim vozilima, poteškoće u nabavi energenata, ali i nadolazećih EU izbora.

Rast se predviđa i na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, i to dva posto. U 2023. godini prodano je 15,5 milijuna vozila, a za ovu godinu predviđa se 15,9 jedinica. Čimbenici koji će utjecati na američko tržište vozila su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uvjeti te još uvijek visoke cijene automobila. Najave da će se na tržištu električnih vozila ponuditi oko 100 modela vozila smatraju vrlo pozitivnim signalom, poručuju iz Udruge.

Europa i SAD pokušavaju uhvatiti korak s najvećim proizvođačem vozila na svijetu - Kinom. Lani je zabilježila prodaju od 25,3 milijuna vozila, što je rast od 4,9 posto. Ove godine očekuje se prodaja od 26,4 milijuna jedinica, što bi bio rast od 4,2 posto.

Ono što je najzanimljivije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 posto, nadmašivši 2023. godinu kada je taj rast iznosio 36 posto.

Logično je da će električna vozila ove godine sve više osvajati tržišta jer automobilske kuće sve više prelaze na proizvodnju ovih modela.

Predviđa se da će prodaja čistih električnih vozila, plug-in hibrida i "klasičnih" hibrida globalno dosegnuti 17,5 posto (godišnji rast od 39,5 posto).

Kina će imati najveći tržišni udio e-vozila, čak 26,8 posto (godišnji rast od 28 posto). A u Europi će vozila koja mogu koristiti električnu energiju za kretanje činiti oko 22 posto svih prodanih automobila i lakih gospodarskih vozila. To je međugodišnji rast od nevjerojatnih 41 posto.

Tagovi: prodaja automobil, auto tržište, automobili
PROČITAJ I OVO
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
EPILOG
Ništa od suradnje Volkswagena i Renaulta na razvoju jeftinog električnog modela
BERLIN - Njemački proizvođač završio je pregovore s Francuzima, što znači da će sada možda morati samostalno razvijati vlastito pristupačno električno vozilo. Renault će nastaviti s projektom električnog Twinga čija bi prodaja trebala krenuti 2026. godine.
Toyota oprezna s električnim automobilima
OPREZ
Toyota oprezna s električnim automobilima

LONDON - Najveći svjetski proizvođač automobila trenutno obara rekorde profitabilnosti.

Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
ODLUKE
Mercedesovi radnici u Alabami odbacili su sindikat
VANCE - Radnici u tvornici Mercedes-Benza u Alabami donijeli su u petak veliki gubitak Ujedinjenim automobilskim radnicima, odbacivši sindikat na glasovanju za koje se očekivalo da će se temeljiti na pobjedi u tvornici Volkswagen u Tennesseeju i gurnuti je dublje na jug SAD-a.
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
NAJAVE
Xpeng namjerava kroz dvije godine isporučiti svoj prvi leteći automobil
PEKING - Xpeng AeroHT, podružnica Xpenga, ima za cilj isporučiti svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je supredsjednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC u petak,
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
ZELENO SVJETLO
Tesla ishodila ključno odobrenje za proširenje tvornice u Njemačkoj
GRUENHEIDE - Tesla je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za proširenje svoje njemačke tvornice u Gruenheideu u blizini Berlina od lokalnog vijeća unatoč prosvjedima protiv planova američkog proizvođača električnih vozila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE