GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche upozorava na pad profitabilnosti, ali povećava dividendu

Porsche upozorava na pad profitabilnosti, ali povećava dividendu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 10:18
Autor: SEEbiz
STUTTGART - Porsche je u utorak upozorio da će profitabilnost ove godine pasti jer lansira nove modele usred teških gospodarskih uvjeta, ali je povećao svoju dividendu zahvaljujući porastu operativne dobiti 2023.

Njemački proizvođač luksuznih automobila priopćio je kako očekuje operativni povrat od prodaje između 15% i 17% u 2024., što je pad od marže od 18% zabilježene 2023. i 2022. Dugoročno, grupa cilja na operativni povrat od prodaje od više od 20%.

Objašnjavajući oprezniju perspektivu profitabilnosti, tvrtka je navela "sveobuhvatnu obnovu svog asortimana proizvoda u 2024., globalne okvirne uvjete, veću amortizaciju kapitaliziranih troškova razvoja i nastavak ulaganja u marku i Porsche ekosustav."

Dionice tvrtke pale su za oko 2% u ranoj trgovini.

Porsche lansira četiri nove serije automobila u 2024. u obliku linija modela Panamera, Macan, Taycan i 911.

"2024. bit će godina lansiranja proizvoda za Porsche - više nego bilo koja godina u našoj povijesti", rekao je predsjednik Oliver Blume u izjavi.

“Predstavit ćemo razne uzbudljive sportske automobile na ceste, oni će oduševiti naše kupce diljem svijeta. Ovo će nam dati vjetar u leđa godinama koje dolaze.”

Porscheov prihod od prodaje porastao je 7,7% u 2023. na 40,53 milijarde eura (44,29 milijardi dolara), objavila je tvrtka, dok je operativna dobit skočila 7,6% na 7,28 milijardi eura.

Kao rezultat toga, tvrtka je predložila dividendu od 2,30 eura po običnoj dionici, više nego dvostruko od 1 eura po dionici ponuđenog 2022. godine.

“Porsche je 2023. dokazao da smo otporni, visoko profitabilni i financijski robusni čak iu nestabilnim vremenima. I imamo koristi od još bolje uravnotežene strukture prodaje nego u prošlosti,” rekao je glavni financijski direktor Lutz Meschke u izjavi.

“Na temelju toga, 2024. postavljamo temelje za poletan početak 2025. Naš fokus ostaje na održivom uspjehu tvrtke. Naši kupci i zaposlenici, tvrtka i naši dioničari svi imaju koristi.”

Očekuje se da će prodaja iznositi između 40 i 42 milijarde eura u cijeloj 2024. godini.

Porscheova matična tvrtka, Volkswagen, upozorila je prošli tjedan da će se rast prodaje usporiti zbog slabijih gospodarskih uvjeta, rastuće konkurencije i rastućih troškova.

Tagovi: Porsche, dividenda, Volkswagen, panamera, blume
PROČITAJ I OVO
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
PRODAJA
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
MILANO - Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
TRGOVINSKI RAT
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
WASHINGTON - SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE