GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura

Porsche SE smanjio dug za milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz / DPA
STUTTGART - Holding tvrtka Porsche Automobil Holding SE (PSE), koja kontrolira njemački automobilski div Volkswagen Group, smanjila je svoje brdo dugova nagomilanih kao rezultat Porscheove inicijalne javne ponude (IPO) za oko milijardu eura (1,1 milijardu dolara).

Neto dug tvrtke iznosio je 5,7 milijardi eura na kraju prošle godine, što je pad sa 6,7 milijardi eura na kraju 2022., objavila je tvrtka sa sjedištem u Stuttgartu u četvrtak.

Dugoročno, tvrtka planira otplaćivati godišnji iznos u rasponu od srednjih troznamenkastih milijuna eura. Na kraju 2021. PSE je još uvijek imao 641 milijun eura neto likvidnosti.

Obitelj Porsche–Piëch, potomci osnivača Porschea Ferdinanda Porschea, osigurala je 25% plus jednu dionicu redovnih dionica putem holdinga Porsche SE kada je proizvođač sportskih automobila Porsche AG izašao na burzu prošle godine.

To obiteljima daje blokirajuću manjinu u proizvođaču automobila sa sjedištem u Stuttgartu. Porsche SE financirao je kupoprodajnu cijenu od 10,1 milijardu eura sa 7,1 milijardu eura posuđenog kapitala.

Ostatak je isplaćen posebnom dividendom koju je Volkswagen koncern podijelio dioničarima kao dio transakcije. Obitelj ima veliki interes u njemačkom automobilskom divu.

Konsolidirana neto dobit nakon oporezivanja iznosila je oko 5,1 milijardu eura prošle godine - oko 400 milijuna eura manje nego 2022.

No, bez posebnog računovodstvenog učinka kupnje povlaštenih dionica VW-a u prethodnoj godini, konsolidirana neto dobit u 2023. bila bi veća nego u prethodnoj godini, priopćeno je.

Tagovi: Porsche SE, Porsche, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
PRODAJA
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
MILANO - Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
TRGOVINSKI RAT
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
WASHINGTON - SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE