DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Austrijski ATX indeks od početka godine uzletio 40%
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 30.05.2017. - 08:44:22
BEČ - Austrijsko tržište kapitala od početka je ove godine preplavljeno optimizmom. 

O tome dovoljno govori podatak kako je indeks Bečke burze ATX uzl3etio 40 posto. Samo indeksi u Venezueli, Poljskoj i Grčkoj imali su jači rast, pokazuju podaci Bloomberga.

Od sastavnica indeksa, ove su godine najviše na vrijednosti dobili Erste, Raiffeisen i OMV koji uostalom čine i 40 posto njegove težine. Austrijsko tržište kapitala ilustrira rastuće povjerenje u europske ekonomije i smanjeni politički rizik, posebno nakon nedavnih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

- Rizik u kontekstu populizma sada je vjerojatno veći u SAD-u nego u Europi, izjavio je za Financial Times Fritz Mostböck, voditelj odjela istraživanja u Ersteu.

Ipak, austrijska poltička scena sve je samo ne stabilna. Izvanredni parlamentarni izbori na rasporedu su 5. listopada i nova je to prilika za dolazak na vlast za europsku desnicu. Sebastian Kurz je zahvaljujući svojoj popularnosti jedini konzervativni čelnik kadar da se na parlamentarnim izborima suprotstavi Christianu Kernu i čelniku FPOe-a Heinz-Christianu Stracheu kojega je stranka krajnje desnice sklona prijevremenim izborima.

Anketa koju je Research Affairs proveo za tabloid Oesterreich nakon Mitterlehnerove ostavke pokazuje da bi OeVP, bude li Kurz njegov predsjednik, imao potporu 35 posto, što je 10 postotnih bodova više nego potpora FPO-u i 14 postotnih bodova više nego socijaldemokratima.

Socijaldemokrati i konzervativci koji se od 1945. izmjenjuju na vlasti a od 2007. sudjeluju u koalicijskoj vladi koja je na izmaku snaga, nemaju, čini se, ni želje ni mogućnosti za nastavak partnerstva.