SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Australski dolar raste na krilima poskupljenja bakra i željezne rude
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2016. - 16:52:23
LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima skliznuo s najviše razine u šest mjeseci prema jenu te s najviše u 13,5 godina prema košarici valuta, u uvjetima rasta cijena bakra i željezne rude, koji je ojačao valute poput australske, čije je kretanje usko povezano s kretanjem cijena sirovina.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju iznosio 100,80 bodova i ispod je najviše razine u 13,5 godina od 101,48 bodova, koje je u jednom trenutku dosegnuo u petak.

Pritom se dolarom trgovalo po 110,83 jena, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, no drži se ispod 111,36 jena, najviše razine u gotovo šest mjeseci, koju je dosegnuo u ponedjeljak. Od 9. studenoga, kada je skliznuo nadomak 101 jena, dolar je ostvario dobitak od 10 posto.

Dolar je blago, pak, oslabio prema euru, kojim se trgovalo po 1,0636 dolara. U petak je dosegnuo najviše razine u devet tjedana pa se eurom trgovalo po 1,0569 dolara.

Dvotjedni uspon dolara prema košarici valuta, nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, čini se polagano posustaje s približavanjem američkog praznika Dana zahvalnosti. U ponedjeljak je zaustavljen 10-dnevni uzlet dolarova indeksa, koji je jačao temeljem očekivanja ulagača da će nova vlada povećati potrošnju i time poduprijeti inflaciju i dovesti do većih kamatnih stopa.

"Nakon vikenda su kretanja tečaja dolara prema košarici valuta pokazala blago posustajanje uzleta. Moglo bi se raditi o blagim dobitonosnim prodajama", tumači Jesper Bargmann, čelnik odjela trgovanja valutama u banci Nordea.

Na strani većih dobitnika bila je australska valuta, čije kretanje uglavnom prati kretanje cijena željezne rude koju izvozi u Kinu i druge značajnije potrošače sirovina, pa je ojačala 0,4 posto prema američkom imenjaku. Podršku valutama koje slijede kretanja cijena sirovina pružio je i skok cijene bakra za dva posto, na najviše razine u protekla dva tjedna.