SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DRŽAVA I UDJELI
 
ATVP na braniku državnog interesa u Petrolu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 05.02.2019. - 09:27:37
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) odbila je zahtjev ciparske tvrtke Mustand Energy Limited za povlačenjem državnih glasačkih prava u Petrolu. 

Iza zahtjeva ciparske tvrtke stoji češko-slovačka skupina J&T, koja je drugi najveći vlasnik Petrola s gotovo 13 posto udjela, piše Delo.

U listopadu prošle godine Mustand Energy Limited zatražio je od ATVP-a da utvrdi usklađeno djelovanje Slovenskog državnog holdinga, Kapitalske družbe, Banke za upravljanje bankovnim potraživanjima (DUTB), Zavarovalnice Triglav, Sava Re i Telekoma Slovenije. Agencija je odbila zahtjev ciparske tvrtke koju je zastupao odvjetnik Petar Đukić.

Podnositelj ubraja udjele u vlasništvu investicijskih fondova i mirovinskih fondova državnih menadžera u udio Petrolovih državnih vlasnika, iako se ne smatraju osobama koje su povezane s državom kao vlasništvo štediša. Izuzetak vrijedi i za DUTB, koji ima dobar postotak dionica u Petrolu, jer nije dužan preuzeti akt o stjecanju ako stječe udjele na temelju realizacije kolaterala ili konverzije potraživanja u kapital. Bez toga državni vlasnici u Petrolu imaju ukupno 32,2%.

Grupa J&T već neko vrijeme neuspješno pokušava imenovati svog nadzornika u Nadzorni odbor Petrola, budući da država za takvo što još nije pokazala nikakvo razumijevanje.