SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLIDNO
 
Atlantic Grupa: Prihodi blago pali, neto dobit porasla 34,4%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2018. - 09:21:06
ZAGREB - Atlantic Grupa ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine 3,88 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 0,5 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa skočila za 34,4 posto, na 319 milijuna kuna.
Izvješće te kompanije objavljeno u utorak na stranicama Zagrebačke burze pokazuje i da je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u tom razdoblju porasla za 18,9 posto, na 524 milijuna kuna.

Pad prihoda izazvan je izostankom prihoda od prodaje privatnih marki u strateškom poslovnom području 'Sportska i aktivna prehrana', unatoč značajnom rastu prihoda većine poslovnih i distribucijskih područja, navodi se u izvješću Atlantica.

Ističe se i to da bi, ako se isključi utjecaj prihoda od prodaje privatnih robnih marki u navedenom strateškom poslovnom području, organski rast prihoda iznosio 3,7 posto.

Na tržištu Hrvatske, najvećem tržištu te kompanije, Atlantic je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario prihode od prodaje u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je 9,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Na tržištu Srbije prihodi su u istom razdoblju porasli za 5,6 posto, na 920,5 milijuna kuna, dok su slovenskom tržištu prihodi Atlantica dosegnuli 652 milijuna kuna, što je 4 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

I na ostalim tržištima u regiji tvrtka je zabilježila rast prihoda, no na ključnim europskim tržištima, koja uključuju Njemačku, Švicarsku, Austriju i Švedsku, prihodi su u prvih devet mjeseci ove godine pali za 39 posto na godišnjoj razini, na 210 milijuna kuna.

Posljedica je to, navodi se u izvješću, pada prodaje na svim tržištima, uzrokovanog nižim prihodima u segmentu sportske i aktivne prehrane.

Oštro su, više od 24 posto, na 124 milijuna kuna pali i prihodi Atlantica na tržištu Rusije i Zajednice neovisnih država (ZND), što je prvenstveno posljedica pada prihoda od prodaje dječje hrane, navodi se u izvješću.

Iz Atlantica podsjećaju i da su 20. srpnja potpisali ugovor s Magdisom o prodaji Neve, najvećeg hrvatskog proizvođača kozmetike, a Grupa je od te transakcije ostvarila dobit od 18,8 milijuna kuna.

Vezano uz nagodbu vjerovnika u Agrokoru, iz Atlantica ističu da će prema dogovoru o isplati tzv. graničnog duga, ukoliko Konzum ostvari planiranu EBITDA-u, naplatiti svih svojih 60 milijuna kuna preostalih potraživanja od članica Agrokor grupe iz razdoblja prije pokretanja izvanredne uprave. Ipak, kako nije moguće sa sigurnošću u ovom trenutku ocijeniti ostvarivost tih planova, Atlantic je rezervirao 20 milijuna kuna za taj rizik, od čega je 5 milijuna kuna iskazano u rezultatima za 2018.