SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALIZA
 
Atlantic Grupa i Podravka: Što kažu brojke
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 22.11.2016. - 10:02:36
ANALIZA - Moguće Atlanticovo preuzimanje Podravke posljednjih je tjedana opet postalo glavna tema na domaćem tržištu kapitala.

Zato smo odlučili zaviriti u ključne brojke za poslovanje obiju kompanija. Kad se sve zbroji i oduzme dobivamo sliku prema kojemu Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) jest jači igrač od Podravke (ZSE:PODR-R-A), no ta razlika nije jako izražena. Uz to, valja imati na umu i činjenicu da bi iduća godina već mogla pokazati i malo drugačiju sliku, barem tako govore najave analitičara.

Pogledaju li se prihodi od prodaje i neto dobit, Atlantic Grupa je zasad jači igrač od Podravke. Atlantic Grupa ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine prihode od prodaje od 3,78 milijardi kuna, što je 4,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla, pokazuje poslovno izvješće te tvrtke. Neto dobit tvrtke, nakon manjinskih interesa, iznosila je u prvih devet mjeseci 231 milijun kuna, što je 1,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Grupa Podravka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 142,2 milijuna kuna, što je rast od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje Grupe porasli su za 23 posto i iznosili su 3,03 milijarde kuna.

Ovdje ipak valja uzeti u obzir činjenicu da je Podravka najavila kako će upravo 2017. godina pokazati pravu snagu kompanije, nakon što bude dovršena konsolidacija Žita koje je već i ove godine donijela značajan udjel prihoda.

Gledajući tržišnu vrijednost ovih kompanija vidimo da Podravka prema sadašnjoj tržišnoj cijeni dionica od 385 kuna vrijedi nešto više od 2,7 milijardi kuna. Atlantic Grupa prema aktualnoj cijeni dionica od 875 kuna trenutno vrijedi nešto više od 2,9 milijardi kuna.

Pogledamo li ovogodišnju tržišnu izvedbu, investitori kao da više vjeruju u dionice koprivničke kompanije. Podravka, naime, od početka godine bilježi rast tržišne kapitalizacije od 15 posto, na 385 kuna, koliko je iznosila zaključna cijena u ponedjeljak. Dionice Atlantic Grupe od početka godine bilježe rast od mršavih 5,1 posto, na 875 kuna, koliko je iznosila zaključna cijena u ponedjeljak.

Iako bi Podravka i Atlantic Grupa promatrani kao jedinstvena kompanija postali značajan igrač na širem regionalnom tržtu, valja primijetiti kako bi Agrokor još uvijek bio daleko jači. Primjerice, pogledamo li devetomjesečne rezultate kombinirana prodaja Atlantica i Podravke vrijedi nešto manje od 7 milijardi kuna dok je Agrokor u šest mjeseci ostvario gotovo trostruko veću prodaju - 21,7 milijardi kuna.

Ono što bi bila prednost kombinacije Atlantic-Podravka svakako je manja zaduženost u odnosu na Agrokor čiji je dug ovećan je za 2,1 milijardu kuna, dostigavši 45,3 milijarde kuna. Omjer kapitala i obveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna, i dalje je vrlo nepovoljan. Krajem 2015. vlastitim kapitalom bilo je pokriveno tek 14,2 posto ukupne imovine.