SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTENCIJALI
 
Arena vapi za novim sadržajima: Nogomet je tek početak
Autor/izvor: Damir Strugar
Datum objave: 07.07.2019. - 14:15:23
KOMENTAR - Počelo je počelo. Za sve žitelje Pule, turiste i goste namjernike u ponedjeljak 8. srpnja ovog vrućeg Ljeta gospodnjeg u drevnoj rimskoj Areni priprema se pravi malonogometni spektakl.

Na travnatom terenu dimenzija 40 metara dužine i 20 širine odigrat će se turnir sa po dvije momčadi zvijezda njemačkog Bayerna i bivših igrača reprezentacije Hrvatske. Za Bayern će tako nastupiti Brazilac Elber, te internacionalci Salihamidžić i Ivica Olić. Za kombinirane ekipe Hrvatske igrat će bivši vatreni Jarni, Šimić, Šuker, Stanić, Marić, Ladić i drugi.

Vrhunski show i egzibicije

Nema nikakve dvojbe da će gledatelji u Areni doći na svoje. Jer eghzibicijski susreti ovakvog tipa nude obilje golova, dobrih poteza, finti i šuteva. A prigoda je to da u kamenom zdanju cara Vespazijana gledatelji vide prave nogometne zvijezde u relaksiranom izdanju. Nakon hokeja, nema sumnje da je i nogomet u Areni – pun pogodak.

A i brojni stanovnici uz i ozad Arene žele čim više spektakla u Amfiteatru.

Mjesni odbor Arena još je prije godinu dana iznio ideju o privremenom zatvaranju Amfiteatarske ulice za motorna vozila, i to u ljetnoj sezoni, čime bi se ova zona pripojila Kandlerovoj ulici i time stvorilo jedinstveno šetalište koje bi podiglo i vrijednost same Arene. Klaudio Paljar, predsjednik Mjesnog odbora, kaže da je prijedlog svojedobno iznesen na sastanku Savjeta mjesne samouprave, sastavljene od predstavnika mjesnih odbora i gradskih pročelnika, no tada je zaključeno da bi realizacija takve ideje ipak bila preuranjena.

Iako nitko nije bio za, niti protiv ideje, za njenu je realizaciju potrebna studija, prije svega prometna, kako bi se iznašao alternativan pravac. A on, prema Paljaru, već postoji na Rivi, odakle vozila skreću prema Giardinima pored Gradske knjižnice i tu bi se zamišljena pješačka zona nakratko prekinula te nastavila prema Kandlerovoj.

Proširenje pješačke zone

Time bi širi centar Pule dobio i novu pješačku zonu, te omogućio turistima detaljnije i temeljitije razgledanje grada i njegovih brojnih kulturnih i povijesnih sadržaja. Također bi bilo lijepo u Titovom parku omogućiti terasu za osvježenje i domaće gastronomske delicije, kakva je lani bila priređena u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Areni.

Mic po mic, korak po korak i gradski su oci konačno shvatili da Arena nije dosada značajnije koristila svoj potencijal kao multifunkcionalni prostor.

Međunarodni Festival cvijeća

Tako je jedan zagrebački menadžer kao ideju nabacio održavanje Međunarodnog festivala cvijeća u Areni, gdje bi se stoljetne masline u vazama i raznovrsne palme postavile na kamene tribine i stepenice, a centar Arene ukrasio tisućama različitih biljki.

Ova intrigantna ideja svakako navodi na razmišljanje, jer Arena je odličan i izložbeni prostor za različite kulturne i avangardne manifestacije.

Vlak u Istri

I na kraju možda nema veze s temom, ali svakako ljuti i zabrinjava.

Ne znam da li znate ali najrazvijenija turistička regija u Hrvatskoj – Istra, koja ostvaruje trećinu turističkog prihoda, uopće nije željezničkom prugom povezana sa ostatkom Hrvatske. Nisam nikad čuo nekog iz HŽ-a ili svijeta politike da ga to zanima, čudi ili možda zabrinjava?

No, pustimo sada probleme i teške teme na vrućini od 35 Celzijevaca. Ima tko o tome misliti i tko je za to plaćen. Mi svi drugi bućnimo se u more i iščekujmo nogomet u Areni.