SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEGA DEAL
 
Apple bi se mogao odlučiti na preuzimanje Tesle
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.08.2018. - 20:02:40
NEW YORK - Apple bi se mogao odlučiti na preuzimanje Tesle, piše Business Insider. 

Elon Musk ovih dana pokušava pronaći investitore i pokazuje sve više znakova nervoze. Osim toga, pod sve je većim pritiskom. Američki regulatori namjeravaju ispitati direktore američkog proizvođača električnih vozila Tesle vezano za planirano povlačenje njegovih dionica iz burzovne kotacije. Američka Komisija za vrijednosne papire i tržišta (SEC) zatražila je od Tesle dostavu odgovarajućih dokumenata i da "intenzivira istragu", prenosi BBC.

Direktor Tesle objavio je 7. kolovoza na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz burzovne kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Wall Streeta. Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je „financiranje osigurano". Kao mogući investitor spominje se sadijski investicijski fond (Public Investment Fund, PIF), koji već otprije drži oko 5% vlasničkog udjela u Tesli. 

Apple je u međuvremenu najavio kako pokreće projekt za svoj auto, a to bi mogla biti zanimljiva kombinacija, navodi Business Insider.

Appleu ne bi bio problem platiti 420 dolara po dionici za Teslu, a mogli bi isplatiti i samog Muska (što se ne čini toliko realno).

Apple car pod nazivom “Project Titan” planira se pustiti na tržište 2023. godine kao što smo objavili jutros. Ipak, iako Apple ima resurse, jako je teško očekivati da bi ostvarili tako brze rezultate jer počinju od same skice, pa je veća vjerojatnost preuzimanje nekoga kako bi se ubrzao sam proces.

Tesla bi im mogla biti ‘jeftina’ investicija u odnosu na ono što sve moraju investirati u građenje totalno novog projekta iz skice, a najbolji primjer je upravo dugoročni i skupi proboj Tesle.

Apple preuzimanjem ne bi samo dobio auto, dobio bi i mrežu za električno punjenje automobila, tvornicu baterija u Nevadi, a kao bonus i solarne izvore energije. To bi Apple pozicioniralo kao jednog od glavnih igrača u energetskoj industriji.

Bila bi to rekordna akvizicija Applea, ali prijevoz – električni automobili i samovozeći automobili čine se kao važni poslovi 21. stoljeća, zaključuju u Business Insideru.