SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZNANOST
 
Aplikacija za kontrolu biljaka
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 23.06.2019. - 08:53:03
NEW YORK - Biljke imaju mogućnost osjetiti promjene u svojoj okolini, kad je riječ o, primjerice, pokretima, svjetlosti ili vlažnosti zraka. 

Njima dobiveni signali služe za rast i preživljavanje, a skupina istraživača s MIT-a zamislila je da bi biljni "senzori" mogli poslužiti i u druge svrhe – samo ako ih se uspije povezati s elektroničkim uređajima. Skupina predvođena profesorom Harpreetom Sareenom uspjela je dokazati da je to moguće pretvorivši nekoliko kućnih biljaka u "kibernetičke", piše Bug.

Njihov projekt se u skladu s time naziva "Cyborg botany" (kibernetička botanika) i pokušava izbrisati granicu između živog biljnog svijeta i elektroničkih uređaja. To čini na način da poseban polimer otapa u vodi, a biljka ga potom zajedno s vodom infiltrira u vlastiti organizam. Tako znanstvenici dobivaju vodič usađen u stabljiku i mogu s njime elektronički komunicirati.

Za sada se kibernetička botanika razvija u dva smjera – senzornom i pokretačkom. Neki se "sklopovi" unutar biljaka koriste kako bi se prikupili osjetilni podaci o onome što biljka bilježi o svojem okolišu, te se takvi signali interpretiraju pomoću posebne aplikacije. U budućnosti bi se na ovaj način, smatraju ovi stručnjaci, biljke mogle pretvoriti u sigurnosne uređaje koji detektiraju pokrete, svjetlost i druge parametre.

Drugi krak razvoja ide u suprotnom smjeru. Osmišljen je, naime, sustav koji putem slične integracije biljaka i elektronike može kroz računalo zadavati naredbe biljci, na koje će ona reagirati nekim biološkim procesom. Primjer pokazuje kako se biljka mesožderka (venerina muholovka) može kontrolirati – klikanjem po ekranu ona zatvara svoje čeljusti na zahtjev.

Kao potencijalne primjene ove tehnologije ističu se već spomenuti biljni senzori, ali i pretvaranje kućnih biljaka u alate za komunikaciju koji bi mogli korisnicima suptilnim pokretima davati "notifikacije".