SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Anketa o radnoj snazi: U godinu dana 6.000 više zaposlenih
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 24.12.2018. - 11:16:57
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a o kretanju aktivnog stanovništva RH (temeljeno na Anketi o radnoj snazi) u trećem ovogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba zabilježio je rast za 6 tisuća u odnosu na isto razdoblje 2017. (godišnji rast od 0,4%) dok je broj nezaposlenih pao za 33 tisuće (-19,9% godišnje) na ukupno 133 tisuće što je najniža zabilježena razina od kada su dostupni podaci (2007.).

Ovakva kretanja posljedično su se odrazila i na broj aktivnog stanovništva koji je u istom promatranom razdoblju iznosio 1.822 tisuće. Na tromjesečnoj razini broj aktivnog stanovništva je viši za 14 tisuća, odnosno 0,8%, dok je na godišnjoj razini broj aktivnih stanovnika niži za 27 tisuća (-1,5%). Porast aktivnog stanovništva u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje praćen je rastom broja zaposlenih (za 18 tisuća) i padom broja nezaposlenih (za 3 tisuće), što je u velikoj mjeri odraz sezonalnog karaktera, odnosno rasta zapošljavanja podržanog središnjom turističkom sezonom.

Preliminarni podaci također pokazuju da je broj neaktivnog stanovništva u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosio 1.707 tisuća. Na tromjesečnoj razini broj neaktivnih stanovnika bilježio je pad za 18 tisuća (-1,0%) dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 12 tisuća (0,7%). Posljedično spomenutim kretanjima, radno sposobno stanovništvo (15 plus) spustilo se na nove rekordno niske razine (3.529 tisuća) potvrdivši kontinuirano opadanje koje datira još od 2009.

Naime, u odnosu na drugo tromjesečje 2018. broj radno sposobnih niži je za 4 tisuće te je na godišnjoj razini zabilježio pad za 15 tisuća (-0,4%). Stopa aktivnosti je u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosila 51,6%. U istom promatranom razdoblju stopa nezaposlenosti spustila se na 7,3% i zabilježila je godišnji pad od 1,7 postotnih bodova. Zabilježena stopa nezaposlenosti najniža je od trećeg tromjesečja 2008.

Ostaje činjenica da su na hrvatskom tržištu rada i dalje prisutne strukturne slabosti poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom, niske zaposlenosti te pojačanog migracijskog odljeva mladog radno sposobnog stanovništva. Stoga će i posljednje ovogodišnje tromjesečje vjerojatno potvrditi nastavak duboko ukorijenjenih strukturnih problema na domaćem tržištu rada uz uobičajeno sezonsko povećanje broja nezaposlenih osoba.

I za danas najavljena objava registrirane stope nezaposlenosti trebala bi potvrditi nastavak njenog rasta u odnosu na listopad (9,4%) što je u skladu s sezonskim rastom broja nezaposlenih osoba u studenom (146.912 osoba, 3,7% mjesečno).