SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
Analitičari: Google bi pametne zvučnike trebao dijeliti besplatno
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 01.07.2018. - 11:00:37
NEW YORK - Pametni su zvučnici jedan od najvećih hit-proizvoda posljednjih godina, a u SAD-u su iznimno popularni. 

Početkom ove godine barem jedan pametni zvučnik imao je svaki šesti Amerikanac, a od tada im se prodaja dodatno ubrzala. Na američkom tržištu lider u prodaji ovih gadgeta je Amazon sa svojom Alexa linijom, dok je Google i dalje na drugom mjestu.

Prema sadašnjim će trendovima do 2022. godine 70% američkih kućanstava imati barem jedan pametni zvučnik, a Amazon će tada imati tri puta veći udio od Googlea. Kako bi se, dakle, Google Home mogao približiti Alexi? Analitičari Morgan Stanleya imaju zanimljiv odgovor: Google bi svoje pametne zvučnike trebao – svima podijeliti besplatno.

Sva američka kućanstva, njih 126 milijuna, trebala bi dobiti jedan Google Home Mini zvučnik, kažu, a možda bi se isto moglo preslikati i na ostatak svijeta. Taj bi potez Google u SAD-u koštao "samo" 3,3 milijarde dolara, odnosno dodatnih 3% na ukupne godišnje troškove kompanije, no ubrzo bi im se počeo isplaćivati. Kućanstva koja bi dobila Googleove zvučnike vjerojatnije će početi koristiti i druge Googleove usluge, poput pretraživanja i kupovine, čime bi se investicija lako mogla vratiti.

Analitičari su izračunali da bi se u pet godina ova investicija u besplatne zvučnike samo kroz internetsku kupovinu isplatila čak peterostruko. Dodatno, Amazonov bi tržišni udio bio ugrožen, a korisnici ovako "natjerani" na Googleovu platformu vjerojatnije bi i dugoročno na njoj ostali.