SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINSKI RAT
 
Analitičari: Apple bi mogao biti i veća žrtva od Huaweija
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 21.05.2019. - 07:56:38
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala jučer su nervozno reagirala nakon američkog stavljanja Huaweija na crnu listu.

I dok će nesumnjivo biti posljedica za globalne ambicije Huaweija, analitičari upiru prstom i u velike probleme koji bi zbog svega mogli pogoditi Apple.

Dionice Applea jučer su potonule 3,3 posto nakon upozorenja analitičara HSBC-a koji su upozorili da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cijene uz ozbiljne posljedice za potražnju za Appleovim proizvodima. Analitičari Morgan Stanleya upozoravaju kako bi propast pregovora i dugoročno visokr carinske tarife mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju.

Pitanje je samo hoće li se kineska vlada odlučiti na odmazdu. Odluči li tako, Appleovi proizvodi u kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Applea, primjerice Foxconn. Prihode koje tako izgube, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija. 

Patit će i veliki dobavljači Huaweija jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše će štete imati Qualcomm i Corning koji će izgubiti prihode od milijuna telefona koje Huawei globalno prodaje.