DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLIN
 
Anadarko ulaže 25 milijardi dolara u vađenje plina u Mozambiku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.06.2019. - 19:44:42
NEW YORK - Američka energetska tvrtka Anadarko planira uložiti 25 milijardi dolara u vađenje plina u teritorijalnim vodama Mozambika, objavila je u srijedu vlada te afričke zemlje.

"Posrijedi je najveće inozemno izravno ulaganje u povijesti naše zemlje", istaknuo je predsjednik Mozambika Filipe Nyusi na ceremoniji potpisivanja ugovora s čelnicima Anadarka.

Vađenje plina trebalo bi početi 2024. godine, uz procijenjenu proizvodnju od 12 milijuna tona.

Očekuje se da će projekt Dolphin Tuna "udvostručiti BDP Mozambika", istaknuo je čelnik američke tvrtke Al Walker.

U Anadarku su ponosni na najavljeno ulaganje, najavljujući otvaranje 5.000 radnih mjesta izravno povezanih s projektom i još 45 tisuća neizravno povezanih s vađenjem plina.

Početkom desetljeća u pokrajini Cabo Delgado na sjeveru Mozambika otkriveno je ogromno ležište plina. U Anadarku su svojedobno istaknuli da rezerve prirodnog plina u Mozambiku, kojih je do sada otkriveno 2.100 milijardi prostornih metara, "spadaju među najbolje i najveće u svijetu".

Procjenjuje se da bivša portugalska kolonija raspolaže rezervama od nekih 5.000 milijardi prostornih metara plina, što joj jamči poziciju velikog izvoznika ukapljenog prirodnog plina, napominje AFP.

Anadarko spada u skupinu globalnih energetskih kompanija koje ulažu milijarde dolara u istraživanje plina u podmorju.