DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRANA
 
Amerikanci zabranili prodaju telekom opreme kineskoj kompaniji ZTE
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 16.04.2018. - 16:46:00
Zadnja izmjena: 16.04.2018. - 21:40:41
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zabranile američkim kompanijama prodaju telekomunikacione opreme korporaciji ZTE pošto je ta kineska kompanija, kako je saopštilo američko Ministarstvo trgovine, nezakonito isporučila telekom uređaje Iranu i Severnoj Koreji.

"ZTE je dala lažan izveštaj američkoj vladi kada je prvobitno uhvaćena i stavljena na američku listu subjekata čiji je izvoz pod nadzorom (Entity List), dala je falsifikovane izveštaje u periodu kada im je odložena kazna i dala netačne izveštaje tokom probnog perioda", saopštio je sekretar za trgovinu SAD Wilbur Ross. 

Entiti listu je uvela Kancelarija za industriju i bezbednost SAD (BIS), koja kontroliše izvoz robe i srodnih tehnologija čije šire distribuiranje može da ugrozi američku nacionalnu sigurnost.

Lista obuhvata imena stranaca pojedinaca, vladinih organizacija i kompanija koje podležu obavezi da traže posebnu dozvolu za izvoz određenih proizvoda. 
Svaka transakcija s pojedincem, kompanijom ili vladinom organizacijom koja se nalazi na listi, za američku vladu je "signal upozorenja", što znači da transakciju treba pažljivije pratiti zbog pokušaja nezakonitog nabavljanja robe ili srodne tehnologije radi vojne upotrebe ili umnožavanja.