SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTRAŽNJA
 
Amerikanci traže manje, Japanci više kineskih proizvoda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.11.2018. - 11:16:10
PEKING - Vrijednost izvoznih narudžbi za SAD na posljednjem kineskom Canton sajmu pala je za 30,3 posto u odnosu na godinu ranije, priopćio je organizator sajma Kineski centar za vanjsku trgovinu (CFTC), što ukazuje na posljedice trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga.
Izvozne narudžbe u Australiju i Kanadu pale su, pak, za 8,9, odnosno 7,3 posto tijekom jesenskog Kanton sajma koji se održava dva puta godišnje u Guangzhou u južnoj pokrajini Guangdong.

Međutim, narudžbe Japana, zemalja ASEAN-a, BRICS-a i Južne Koreje porasle su na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju CFTC-a na internetskoj stranici. Japan predvodi rast sa skokom narudžbi za 74,4 posto u odnosu na lani.

Ukupni izvozni sporazumi na najvećem kineskom trgovinskom sajmu pali su za jedan posto, na 206,5 milijardi juana ili 29,86 milijardi dolara.

Izlagači na upravo zatvorenom sajmu kazali su kako su pesimistični glede budućnosti izvoza tijekom iduće godine, s obzirom na rastuće cijene sirovina i radne snage u Kini, kao i očekivanog povećanog utjecaja trgovinskog sukoba između Kine i SAD-a, navodi se u priopćenju.