SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PRITISCI
 
Amerikanci bi ipak mogli olabaviti pritisak na Huawei
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.05.2019. - 12:08:05
WASHINGTON - Američko ministarstvo trgovine priopćilo je u petak kako bi uskoro moglo smanjiti ograničenja na Huawei Technologies.

Razlog leži u činjenici što kineska kompanija, zbog crne liste, ne bi mogla servisirati svoje postojeće klijente.

Odjel za trgovinu, koji je učinkovito zaustavio sposobnost Huaweija da kupi američke dijelove i komponente, razmatra izdavanje privremene opće licence kako bi "spriječio prekid postojećih mrežnih operacija i opreme", rekla je glasnogovornica.

Potencijalni korisnici licence mogli bi, primjerice, uključiti davatelje usluga pristupa internetu i mobilnih telefona u slabo naseljenim mjestima kao što su Wyoming i istočni Oregon koji su kupili mrežnu opremu od Huaweija posljednjih godina.

Zapravo, Odjel za trgovinu dopustio bi Huaweiju da kupi robu u SAD-u, tako da može pomoći postojećim klijentima da održe pouzdanost mreža i opreme, ali kineskoj tvrtki još uvijek ne bi bilo dopušteno kupiti američke dijelove i komponente za proizvodnju novih proizvoda.

Potencijalna povlačenja propisa sugeriraju promjene u lancu opskrbe tvrtke Huawei koje mogu imati neposredne, dalekosežne i nenamjerne posljedice. Crna lista, službeno poznata kao stavljanje Huaweija na popis entiteta Ministarstva trgovine, bio je jedan ili dva napora koje je Trumpova administracija poduzela ovog tjedna navodno u pokušaju da se osujete rizici nacionalne sigurnosti. U izvršnoj odluci, predsjednik Donald Trump također je djelotvorno zabranio uporabu Huaweijeve opreme u telekomunikacijskim mrežama SAD-a.

Sjedinjene Države vjeruju da bi se Huaweijevi pametni telefoni i mrežna oprema mogli koristiti u Kini kako bi špijunirali Amerikance, a što su tvrdnje koje je tvrtka opetovano odbijala.