SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Američki BAE Systems zainteresiran za Đuro Đaković
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 30.10.2019. - 11:18:35
SLAVONSKI BROD - Pedesetak radnika u Grupi Đuro Đaković primilo je plaće za rujan, te od jučer više nisu u štrajku. No najveći dio radnika Đure Đakovića, njih više od 500, i jučer je bilo u štrajku. Većina ih je zaposlena u Specijalnim vozilima.

Prema dostupnim informacijama, neisplata plaća radnicima Đure Đakovića direktna je posljedica odluke Uprave Zagrebačke banke, koja je prije nekoliko mjeseci obustavila kreditno praćenje te tvrtke čiji je najveći pojedinačni vlasnik država. Ta odluka ZABA-e izazvala je veliko iznenađenje u poslovnim krugovima i nejasno je zbog čega je do toga došlo. Naime, prema našim informacijama, banka je odradila više od 15 ugovora s Đurom Đakovićem i na njima je imala jako dobre financijske rezultate. Nakon odlaska ZABA-e tvrtka je preživljavala na vlastitim financijskim rezervama, što nije potrajalo. Odlazak poslovne banke jučer je potvrdio i ministar gospodarstva Darko Horvat. "To je set problema... i dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati", rekao je Horvat i potvrdio da Vlada nema rješenje za tu tvrtku. On je najavio skoru isplatu plaća i dodao da je preuranjeno govoriti o metodologiji po kojoj će se rješavati taj slučaj. Podsjetio je da država ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu.

"Očekujem da, ako će država podmetnuti leđa, i privatni kapital i mali dioničari budu svjesni problema koji su zadesili tvrtku i da ih u konstruktivnom razgovoru pokušamo zajednički riješiti."

Sugovornici Jutarnjeg naglašavaju kako je tvrtki potrebno između 250 i 300 milijuna kuna svježeg kapitala kako bi stala na noge. Spominju da tvrtka ima tri kredita s državnim jamstvom u visini od 250 milijuna kuna, što joj je omča oko vrata. Podsjećaju da je upravo država "otimala" poslove svojoj tvrtki. Tako je posao izgradnje spremnika Janafa u Omišlju vrijedan oko 250 milijuna kuna dodijeljen tvrtki koja je na natječaju bila jeftinija 10 milijuna kuna, a u konačnici je plaćeno daleko više. Đuro Đaković ostao je i bez posla proizvodnje Kongsbergovih vatrenih stanica za vozila Patria. Umjesto da spašava tvrtku dodjelom tog posla svojoj tvrtki, država raspisuje natječaj i daje posao izraelskoj kompaniji koja je bila jeftinija, ali vojska danas još nema vatrenu stanicu, a tvrtka je na rubu stečaja.

Prema dostupnim informacijama, država ima još jednu priliku osigurati Đuri Đakoviću dobar posao. Naime, predstavnici američke tvrtke BAE Systems predali su prošlog tjedna Ministarstvu gospodarstva pismo namjere o pokretanju proizvodnje na oklopnim vozilima Bradley. No, uvjet je za to da Hrvatska donese odluku o nabavi tih oklopnih vozila. Jutarnji list već je pisao da su Sjedinjenje Države početkom 2018. ponudile Hrvatskoj donaciju u obliku vozila Bradley M2A2 ODS s topom 25 mm. Prema dostupnim informacijama, predstavnici Hrvatske vojske ovog su ljeta bili u SAD-u te su pregledali vozila i vrlo su zadovoljni njihovim stanjem. Isto tako su stanjem u Đuri Đakoviću zadovoljni predstavnici američke tvrtke BAE Systems koji su potkraj prošle godine posjetili tvrtku.

Prema dostupnim informacijama, hrvatska i američka strana razgovaraju o donaciji 60 vozila koja bi trebalo dovesti u operativno stanje, u što bi hrvatska trebala uložiti oko 30 milijuna eura. Amerikanci za Đakovića imaju i dugoročnije planove, a to je stvaranje središta za održavanje Bradleyja za ovaj dio Europe. Naime, prema dostupnim planovima, u sljedećim bi godinama ta vozila nabavljale Grčka, Bugarska, Rumunjska i Sjeverna Makedonija, što bi onda osiguralo poslove za tvrtku u Slavonskom Brodu. U konačnici, kako doznajemo, to bi dovelo i do toga da američka kompanija preuzme Đuru Đakovića.

No, preduvjet za sve to jest rješavanje financijske situacije u samom Đakoviću. Naime, smatra se kako je teško očekivati da bi bilo tko, pa i takav svjetski gigant kao što je BAE Systems, ušao u vlasničku strukturu tvrtke koju prate tolike dubioze.