SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLIDNO
 
American Express: Rast troškova brine investitore
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2018. - 08:03:29

NEW YORK - Prihodi American Expressa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 10 milijardi dolara, 9 posto više nego godinu dana prije, no znatno su porasli i troškovi poslovanja zbog povećanih ulaganja najveće svjetske kartičarske kuće u nagrade korisnicima.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,62 milijarde dolara, dok je godinu dana prije kompanija zabilježila dobit od 1,34 milijarde.

Rast prihoda i dobiti AmExa zahvaljuje se stabilnom rastu globalnog gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva.

„Rast prihoda podržan je povećanjem potrošnje korisnika kartica i naknada", poručio je u izvješću izvršni direktor kompanije Stephen Squeri.

Kompanija je izvijestila da je potrošnja korisnika njezinih kartica u proteklom kvartalu porasla za 10 posto, pri čemu je broj novih izdanih kartica povećan za 2,9 milijuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Rast prihoda zahvaljuje se i povećanim investicijama te kompanije u nagrađivanje korisnika njezinih kartica.

Kako bi privukao korisnike veće platežne sposobnosti i uzvratio konkurentskim kompanijama, AmEx je u proteklom tromjesečju u programe nagrađivanja investirao rekordne 2,43 milijarde dolara, 11 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su troškovi poslovanja u proteklom kvartalu porasli za 7 posto na godišnjoj razini, na 7,11 milijardi dolara.

Taj je podatak zabrinuo ulagače, pa je cijena dionice AmExa u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala za 3,5 posto.