SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠA GODINA
 
American Express: Nastavak pada dobiti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.04.2016. - 10:34:12
NEW YORK - Kartičarska tvrtka American Express izvijestila je o padu dobiti u prvom tromjesečju za 6,5 posto na 1,43 milijarde dolara, zbog investicija u nastojanju da privuče nove kupce i proširi svoj kreditni portfelj.
Dobit te kompanije tako je pala četvrto tromjesečje zaredom pod utjecajem sve intenzivnije konkurencije banaka.

Prihodi American Expressa porasli su za 1,7 posto, na 8,09 milijarde dolara. Pritom je kompanija ostvarila veći neto prihod od kamata, od potrošnje vlasnika kartica i neto naknada za kartice. Investitori su sve više usmjereni na rast prihoda kompanije jer u više navrata nije uspjela ispuniti svoje interne ciljeve rasta.

U tome razdoblju AmEx je povećao broj kartica za 3,1 milijun, dok je potrošnja na kartice porasla za 6 posto, iako je taj porast bio djelomično umanjen manjim trgovačkim naknadama i višim troškovima vezanih za nagradni povrat novca koji je među najpopularnijim pogodnostima za potrošače.

U prvom tromjesečju tvrtka je rezervirala 84 milijuna dolara za restrukturiranje. AmEx se pokušava oporaviti od teške 2015. godine, tijekom koje je najavio kraj 16-godišnjeg ekskluzivnog odnosa s kompanijom Costco Wholesale, nakon što je izgubila sudski spor vezan uz zaštitu tržišne utakmice.

Kompanija je poduzela niz mjera kako bi promijenila putanju svog poslovanja te najavila da će smanjiti troškove za milijardu dolara do kraja iduće godine. Također nastoji proširiti prihvaćanje kartica u trgovinama, posebice među malim trgovcima koje ne koriste njezine kartice.

"Naši prioriteti za ovu i iduće godine i dalje su ubrzavanje rasta prihoda, resetiranje naše baze troškova i optimizacija investicija u poslovanje", kazao je izvršni direktor American Expressa Kenneth Chenault.