SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SOLIDNO
 
Allianz bilježi rast prihoda i predlaže 5-postotni rast dividende
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.02.2018. - 10:31:15
BERLIN - Godine 2017. Allianz Grupa ostvarila je vrlo dobre rezultate, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima segmenata upravljanja imovinom te životnih i zdravstvenih osiguranja. 

Ukupni prihodi Grupe prošle su godine porasli za 3,0 posto na 126,1 milijardu eura (u usporedbi s 122,4 milijarde ostvarene u 2016. godini), potaknuti poboljšanjima u svim poslovnim segmentima. Operativna dobit u 2017. porasla je za 0,4 posto na 11,1 milijardu eura (u usporedbi s 11,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije), što je vrlo blizu gornje granice ciljanog raspona Grupe između 10,3 i 11,3 milijarde eura. U segmentu neživotnih osiguranja operativna je dobit pala za 7,5 posto, prvenstveno zahvaljujući većem broju nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe u 2017. godini, ujedno i najskupljoj godini za osiguravateljnu industriju do sada. Štete nastale nakon požara u Kaliforniji, uragana Harvey, Irma i Maria, te oluja u Europi i ostalih prirodnih katastrofa na godišnjoj su razini porasle na 1,1 milijardu eura (u usporedbi s 0,7 milijardi eura u 2016. godini).

Neto prihodi pripisivi dioničarima prošle su godine pali za 2,3 posto na 6,8 milijardi eura (u usporedbi s 6,96 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije), i to zahvaljujući jednokratnom učinku promjena u poreznom sustavu SAD-a te prodaje OLB-a (Oldenburgische Landesbank). 

Osnovna dobit po dionici (EPS) na godišnjoj je razini iznosila 15,24 eura (u usporedbi s dobiti od 15,31 eura ostvarenoj u 2016. godini). Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II porastao je s 218 posto na kraju 2016. godine na 229 posto na kraju 2017. Upravni odbor predložit će porast dividende od 5,3 posto, sa 7,60 eura po dionici za 2016. godinu na 8,00 eura po dionici za prošlu godinu.

Allianz je i u 2017. godini poboljšao rezultate na području korisničke vjernosti i iskustva. Tako je udio poslovanja Grupe, čiji je indeks spremnosti korisnika na preporuku tvrtke i proizvoda (Net Promoter Score – NPS) nadmašio lokalna tržišta, na globalnoj razini porastao za 5 postotnih bodova na 60 posto. Istovremeno je tzv. Inclusive Meritocracy Index (IMIX), koji mjeri liderstvo, rezultate i korporativnu kulturu, porastao za 2 postotna boda na 72 posto, što predstavlja trogodišnji cilj za 2018. godinu. Spomenute brojke odražavaju Allianzova nastojanja da služe klijentima i angažiraju zaposlenike. „U 2017. Grupa je ostvarila zacrtane ciljeve, održala izvanrednu razinu kapitalne snage i dioničarima kroz otkup dionica vratila tri milijarde eura. Spomenuti su uspjesi ponajviše rezultat dojmljivih napora Allianzovih zaposlenika i njihova ostvarivanja ciljeva koje smo izložili u našoj Agendi o obnovi“, istaknuo je Oliver Bäte, predsjednik uprave Allianza SE.

„Osim toga, Allianz je ostvario važan napredak uključivši se u zajednički osiguravateljni poduhvat u Ujedinjenoj Kraljevini s osiguravateljem LV=, te nastavivši širenje na brzorastuća tržišta poput Afrike. Također smo povisili naš udio u osiguratelju kredita Euler Hermesu na više od 90 posto, učvrstivši tako našu poziciju u segmentu neživotnih osiguranja“, dodao je Oliver Bäte.

Četvrto tromjesečje osjetilo je učinak jednokratnih čimbenika, iako su temeljne brojke nastavile jačati. Ukupni prihodi porasli su za 5,6 posto na 31,7 milijardi eura (u usporedbi s 30.0 milijardi eura ostvarenih u četvrtom tromjesečju 2016. godine) , i to ponajviše zahvaljujući poboljšanjima u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Tromjesečna operativna dobit pala je na 2,8 milijardi eura (u usporedbi s 3,0 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju 2016. godine), dijelom i zbog porasta vrijednosti šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama od 0,2 milijarde eura, većih šteta vezanih za ostale vremenske neprilike, te nižih rezultata ulaganja.

U istom su tromjesečju neto prihodi pripisivi dioničarima pali na 1,4 milijarde eura (u usporedbi s 1,8 milijardi eura zabilježenih u četvrtom tromjesečju 2016. godine), i to zbog jednokratnog učinka promjena u poreznom sustavu SAD-a te prodaje OLB-a, što je rezultiralo gubitkom od 210 milijuna eura. Temeljne brojke ojačale su tijekom spomenutog tromjesečja: profitabilnost novog posla skočila je s 2,9 posto ostvarenih u četvrtom tromjesečju 2016. godine na 3,6 posto. Nadalje, u segmentu neživotnih osiguranja popravljena je kvota štete nastale događanjima manjih razmjera (attritional loss ratio), koja isključuje promjenjivost uzrokovanu prirodnim katastrofama i run-off rezultate. Istovremeno je u tom istom četvrtom tromjesečju segment upravljanja imovinom ostvario najbolji operativni rezultat u posljednje četiri godine. 

„Prošle su godine uragani, oluje i požari zadali snažan udarac osiguravateljnoj industriji. Tako je 2017. zbog prirodnih katastrofa postala najskuplja godina do sada u osiguravateljnom sektoru“, izjavio je Oliver Bäte. „Ubrzano smo radili kako bismo našim klijentima omogućili da ponovno stanu na noge. To je dio posla koji nas najviše ispunjava. Samo u slučaju prirodnih katastrofa klijentima smo isplatili oko 1,1 milijardu eura u naknadama.“

Član uprave za financije Allianza SE Giulio Terzariol izjavio je sljedeće: „Grupa je u 2018. godinu ušla stabilna, na dohvat zacrtanih trogodišnjih ciljeva. Vjerujemo kako je Allianz u dobroj poziciji da i ove godine ostvari vrlo dobre financijske rezultate. Ovogodišnji cilj Grupe jest ostvariti operativnu dobit u iznosu od 11,1 milijardu eura, plus/minus 500 milijuna eura – ako ne dođe do nepredviđenih događanja.“

Segment neživotnih osiguranja: prirodne katastrofe zasjenile su poboljšanja 

Bruto zaračunata premija prošle je godine porasla na 52,3 milijarde eura (u usporedbi s 51,5 milijardi eura ostvarenih u 2016. godini). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 2,3 posto, ponajprije zahvaljujući rastu cijena od 1,2 posto i broja polica od 1,1 posto. 

Operativna dobit u 2017. godini pala je za 7,5 posto na 5,1 milijardu eura u usporedbi s prethodnom godinom, ponajviše zbog većih gubitaka uzrokovanih prirodnim katastrofama. 

Kao posljedica toga, kombinirana kvota porasla je za 0,9 postotnih bodova na 95,2 posto.

„Prirodne katastrofe, oluje i gubici vezani za vremenske neprilike igrali su veliku ulogu u 2017. godini. Međutim, temeljni su rezultati ostali snažni, a mi ćemo i dalje nastojati ostvariti cilj i povećati kombiniranu kvotu na održivih 94 posto do kraja 2018. godine“, istaknuo je glavni financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol. 
Bruto zaračunata premija u četvrtom je tromjesečju prošle godine neznatno porasla na 11,3 milijarde eura (u usporedbi s 11,2 milijarde eura ostvarenih u istom tromjesečju 2016. godine) . Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni je rast iznosio 5,1 posto, i to zahvaljujući rastu cijena od 1,8 posto i broja polica od 3,3 posto. 

U usporedbi s istim razdobljem 2016. godine, operativna dobit pala je za 9,6 posto na 1,3 milijarde eura kao posljedica lošijih rezultata ulaganja i većih šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama. Izuzmu li se utjecaji šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama, u četvrtom je tromjesečju prošle godine kombinirana kvota porasla za 1,1 postotni bod na 91,7 posto. 

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: vrijednost novog posla ostvarila snažan rast

Prošle su godine statutarne premije porasle za 4,1 posto na 67,3 milijarde eura (u usporedbi sa 64,6 milijardi eura ostvarenih u 2016. godini), i to zahvaljujući većoj prodaji kapitalno učinkovitijih proizvoda u Njemačkoj te većim premijama koje su ostvarili proizvodi osiguranja povezani s investicijskim fondovima u Italiji i na Tajvanu. Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, statutarne premije ostvarile su rast od 7.0 posto.• Prošlogodišnja operativna dobit porasla je za 3,1 posto na 4,4 milijarde eura (u usporedbi s 4,3 milijarde eura ostvarene u 2016. godini). Istovremeno je vrijednost novog posla (VNB) skočila za 29,9 posto na 1,9 milijardi eura.•

Profitabilnost novog posla (NBM) porasla je na 3,4 posto (u usporedbi s 2,7 posto iz 2016. godine).

„Godine 2017. ostvaren je rast u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja, zajedno s prijelazom na kapitalno učinkovitije proizvode. Taj se pristup pokazao korisnim kako za klijente, tako i za dioničare“, istaknuo je Giulio Terzariol, član uprave za financije Allianza SE.
U četvrtom je tromjesečju 2017. godine operativna dobit pala za 13,5 posto na 1,1 milijardu eura (u usporedbi s 1,2 milijarde eura zabilježene u istom razdoblju 2016. godine). Statutarne premije ostvarile su rast od 8,3 posto na 18,6 milijardi eura. Profitabilnost novog posla (NBM) porasla je na 3,6 posto (u usporedbi s 2,9 posto ostvarenih u istom tromjesečju 2016. godine). Sukladno tome, vrijednost novog posla (VNB) skočila je za 30,9 posto na 550 milijuna eura u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2016. godine.

Segment upravljanja imovinom: ostvaren rekordan neto priljev klijenata

U usporedbi s krajem 2016. godine, imovina klijenata pod upravljanjem (AuM) porasla je za 87 milijardi eura na 1.448 milijardi eura. Dosad najveći godišnji neto priljev klijenata od 150 milijardi eura i pozitivni tržišni učinci prevagnuli su negativne utjecaje valutnih tečajeva.

Prošlogodišnja operativna dobit porasla je za 10,6 posto na 2,4 milijarde eura (u usporedbi s 2,2 milijarde eura ostvarene u 2016. godini), ponajviše zahvaljujući većoj prosječnoj imovini klijenata pod upravljanjem u poslovnim jedinicama PIMCO i Allianz Global Investors, što je rezultiralo većim neto prihodom od naknada i provizija. 

• Prošle je godine omjer troškova i prihoda (CIR) porastao za 1,5 postotnih bodova na 61,9 posto jer je rast prihoda nadmašio rast troškova.

„Godina 2017. predstavlja prekretnicu u segmentu upravljanja imovinom. Neto priljev klijenata dosegnuo je rekordnu razinu od 150 milijardi eura jer su klijente privukli upravo najuspješniji fondovi“, istaknula je Jacqueline Hunt, članica Upravnog odbora Allianza SE odgovorna za segment upravljanja imovinom te segment životnih osiguranja u SAD-u. 

U četvrtom tromjesečju 2017. godine operativna dobit ostvarila je rast od 8,4 posto na 697 milijuna eura, ponajviše zahvaljujući višim prihodima od imovine klijenata pod upravljanjem. Snažni neto priljevi klijenata od 45 milijardi eura i pozitivni tržišni učinci prevagnuli su negativne utjecaje valutnih tečajeva, te rezultirali ukupnom imovinom klijenata pod upravljanjem u vrijednosti od 1.960 milijardi eura, [to je rast od 89 milijardi eura u usporedbi s krajem 2016. godine. Omjer troškova i prihoda (CIR) porastao je za 1.0 postotnih bodova na 60,2 posto.