SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Alipay zabranjuje transakcije u bitcoinu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.10.2019. - 20:52:49
PEKING - Alipay, ogranak za digitalno plaćanje Alibabe, objavio je da će zabraniti sve transakcije povezane s bitcoinom i drugim kriptovalutama.

Alipay je ponovio svoj anti-kripto stav na Twitteru, koji je upozorio da kompanija pažljivo prati vanburzovne transakcije kako bi identificirala neregularno ponašanje i osigurala poštovanje odgovarajućih propisa.

"Ako se utvrdi da je bilo koja transakcija povezana sa bitcoinom ili drugim kriptovalutama, Alipay odmah zaustavlja relevantne usluge plaćanja", navode iz kompanije.

Ovaj potez prati razne izvještaje da se Alipay koristi za transakcije bitcoina, prenosi bankar.rs.

Devetog listopada, velika kripto burza Binance potvrdila je na Twitteru da je započela prihvatanje fiat valuta putem usluge plaćanja putem Interneta Alipay i aplikacije za mobilnu razmjenu poruka i plaćanja WeChat.

Direktor te burze Changpeng Zhao, također poznat kao CZ, pojasnio je da burza ne radi direktno s WeChatom ili Alipayom, a korisnici su i dalje u mogućnosti da ih koriste za transakcije bez posrednika.

Prvobitno osnovan u Kini 2017. godine, Binance je sredinom rujna napravio prvu stratešku investiciju u kripto i blockchain kupovinom kompanije Mars Finance sa sjedištem u Pekingu. Tada je kripto zajednica očekivala da će Narodna banka Kine pokrenuti vlastitu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).