SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Alibaba zaobišla Balkan, otvara logistički centar u Belgiji
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 18.11.2018. - 13:18:00
Zadnja izmjena: 18.11.2018. - 20:27:59
LONDON - Informacija da Alibaba otvara logistički centar u Belgiji, trenutno, može samo njih da raduje, jer očigledno je da su u toj nameri zaobišli Balkan.

Kineski gigant e- trovine, odlučio je da će njegov centar biti u Liegeu, u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Nemačkom i Luksemburgom, a blizu je i Brisela.

Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svetu. U Evropi već imaju u Frankfurtu.

Zašto je baš odabran Lijež, zasada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju posle Davosa. Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila na primer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsetimo, mesecima se spekulisalo gde će Alibaba da otvori centar, predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona - od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici naših ministarstava.