SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Alibaba izlazi na Honkonšku burzu u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 13.06.2019. - 12:51:00
Zadnja izmjena: 13.06.2019. - 15:53:01
HONG KONG – Kineski div za elektronsku trgovinu Alibaba Group Holding je u tajnosti podnio zahtjev za listanje na Honkonškoj burzi, koje će se dogoditi već u trećem kvartalu ove godine, izjavio je za Reuters jedan neimenovani izvor direktno upoznat sa situacijom.

Kompanija Alibaba bi izlaskom na burzu mogla pribaviti čak 20 milijardi dolara, objavili su neimenovani izvori prošlog mjeseca, što je, ipak, manje u odnosu na rekordnih 25 milijardi dolara koliko je prikupila na Njujorškoj burzi prije pet godina.

U to vrijeme, osnivač Alibabe Jack Ma je izrazio želju da se dionice kompanije uvrste na Honkošku burzu, ali je tadašnja struktura menadžmenta kompanije bila inkompatibilna s pravilima burze. Burza je od tada promijenila pravila o listiranju, prije svega da bi privukla kineske tehnološke startape.

Najnoviji izlazak na burzu omogućio bi Alibabi dovoljno sredstava za ulaganja u tehnologiju, što je prioritet za Kinu budući da njen ekonomski rast usporava, a trgovinski spor sa SAD-om se intenzivira.