SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Aladrović: Rad do 70. godine će dovesti do održivosti sustava
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 22.09.2019. - 19:25:00
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je gost Dnevnika N1 televizije. Komentirao je sutrašnji sastanak sa sindikatima i poslodavcima oko izmjena mirovinskih zakona, rad nakon 65. godine te uvođenje nacionalnih mirovina.

"Kako ste i rekli, sutra ujutro imamo sastanak sa svojim socijalnim partnerima. Ono na što ćemo se fokusirati je predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1.1.2020. biti usvojen", kazao je uvodno ministar Aladrović za N1 televiziju.

Upitan o mirovinama s posebnim propisima, Aladrović je kazao:

"Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima.Ono što je bitno napomenuti - i takvi korisnici imaju određni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina."

Komentirajući navode o lažnim mirovinama među mirovinama po posebnim propisima, ministar je rekao kako tu "ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna".

"One sigurno nisu što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih priroda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati", pojasnio je Aladrović.

Što se tiče rada nakon 65. godine i bojazni sindikata da bi se tu moglo raditi o zamki, Aladrović je kazao kako on zamku ovdje ne vidi.

"Ono što ćemo mi omogućiti je pravo na rad nakon 65. godine. Onima koji žele i mogu ostati na tržište rada. Mi smo dugoročno utjecali na adekvatnost čitavim nizom aspekata i ove mirovinske reforme. Što se tiče adekvatnosti, učinili smo već dosta toga", rekao je Aladrović.

Aladrović nije htio govoriti o izmjenama zakona koje će biti predstavljene na sastanku u ponedjeljak. "S obzirom na to da smo najavili sastanak za sutra, milsim da ne bi bilo korektno da sad govorimo o izmjenama. Sutra ćemo ih predstaviti", kazao je.

Upitan o uvođenju nacionalnih mirovina, Aladrović je rekao kako je odjek u javnosti manje-više pozitivan. "Ono što ja mogu najaviti, mi smo uvođenje nacionalne mirovine Uvrstili u nacionalnu strategiju socijalne skrbi. To je jedan od ciljeva koje ćemo zasigurno ispuniti. Za pet dana u petak kreće s radom velika radna skupina koja će raditi upravo na nacionalnim mirovinama. Po našim procjenama, tu je između 53 i 55 tisuća ljudi. S 1.1.2021. ćemo krenuti s implementacijom nacionalnih mirovina", ističe ministar.