SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PREDSEZONA
 
Aktivni turizam početkom ožujka na Cresu i Pašmanu za bolju predsezonu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.02.2015. - 10:59:29
ZAGREB- Krajem veljače i početkom ožujka u Hrvatskoj će se održati dvije otočne predsezonske manifestacije aktivnog turizma temeljene na tradiciji, ekologiji, sportu i aktivnosti u prirodi - na Cresu drugo natjecanje u orijentacijskom trčanju "Kvarner by challenge" a na Pašmanu 10. trekking utrka Škraping.
Obje te manifestacije okupit će ukupno više od tisuću sudionika/natjecatelja te bar još toliko drugih posjetitelja/gledatelja, a kako se radi o predsezonskim manifestacijama i to na otocima, preporuke za te manifestacije dale su regionalne, županijske i otočne turističke zajednice koje su i (su)organizatori kao i Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Iz Ministarstva ističu i da su takve manifestacije odlična prilika za produljenje sezone, promociju, 'punjenje' smještaja i turističke prihode otoka, koji mogu puno ponuditi i izvan ljetne sezone, u zimsko-proljetno vrijeme kada na njima nema velikih gužvi te svima koji ih posjete u tom vremenu otkrivaju svoju sasvim drugu sliku mora, mira, tišine i prirodnih ljepota.

Na Cresu krajem ovog tjedna, od 28. veljače do 1. ožujka, posjetitelji će moći doživjeti drugu sliku otoka, i to u šumama Tramuntane, na sjevernoj strani otoka, gdje će se održati drugo natjecanja u orijentacijskom trčanju "Kvarner by challenge", na kojem se očekuje i više od lanjskih 150 sudionika.

Organizator Ivan Nagy ideju za to je dobio još prije 15-ak godina za prvog boravka na ovom dijelu otoka, u mjestu Beli, i to jer je područje Tramuntane iznimno primjereno za tu vrstu trčanja zbog zanimljivog reljefa, dobre prohodnosti i klime.

Staze se za to trčanje prilagođavaju dobi, fizičkoj spremi i orijentacijskom znanju sudionika, dužine staza kreću se od 1.500 do oko 7.500 metara, a sudionici su iz svih dobnih skupina, od djece do starijih.

Orijentacijsko trčanje je sport u kojem natjecatelj u što kraćem vremenu mora obići sve kontrolne točke u zadanom redoslijedu, a svaki je opremljen elektroničkim čipom kojim na svakoj kontrolnoj točki ovjerava svoju prisutnost, čime se kasnije na računalu provjerava je li doista obišao sve točke u pravom redoslijedu. Osim karte jedino dozvoljeno pomagalo je klasični kompas.

Jubilarna 10. trekking utrka Škraping Tkon na otoku Pašmanu održat će se 7. ožujka s više od tisuću natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača pratećeg Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, a prvi put ove godine direktor te utrke je poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga Stipe Božić.

Škraping je jedinstvena međunarodna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove, a naziv je dobila prema škrapama, oštrom kamenju po kojem se sudionici penju, skaču, hodaju i sami snalaze u prirodi.

Osim glavne utrke Škraping, u nedjelju, 8. ožujka u mjestu Tkon održat će se i dječji Škrapić s ciljem prenošenja ljubavi prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša najmlađima, a i cijeli tjedan bit će na Pašmanu brojna popratne događanja povodom te utrke.