DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRIJEME CURI
 
Agrokor: Dan D za nagodbu, a dogovora još nema
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 13.06.2018. - 09:55:12
ZAGREB - Nakon dva sastanka financijskih vjerovnika i dobavljača, održana u ponedjeljak i utorak, o uvjetima produljenja roll up kredita nakon 10. srpnja, još nije postignut konačni dogovor, ali pregovori su usmjereni na to da ukupni kamatni troškovi (sa svim naknadama) budu između 10 i 13 posto.

Ugovor o roll up kreditu produljio bi se na godinu dana, na to bi, kako sada stvari stoje, pristao i ruski Sberbank, a onda bi se u roku od šest mjeseci na tržištu pokušali pronaći kreditori koji bi refinancirali roll up po boljim uvjetima. Na pitanje što na čemu se temelji optimističan stav da bi se u tih pola godine uspio pronaći netko tko će dati dobru ponudu za refinanciranje roll up kredita od 1,06 milijardi eura, odgovoreno nam je kako bi tada bilo poznato da je nagodba uspjela, tko su vlasnici i kakvi su njihovi planovi i to bi rezultiralo većim povjerenjem financijera.

Te je informacije Jutarnji list dobio u neslužbenim razgovorima s osobama upućenim u pregovore između vjerovnika, a jedan od većih problema trenutno je “vremenski škripac”. Naime, sve bi trebalo biti dogovoreno do večeras, što znači da je danas "Dan D" za nagodbu, koja bi se potom napisala u četvrtak, što bi omogućilo svim akterima u privremenom Vijeću vjerovnika da imaju jedan dan za proučavanje i odobravanje. Nagodba bi onda u petak do kraja radnog dana u petak morala biti upućena Trgovačkom sudu, a postoji čak i mogućnost da se upućivanje nagodbe sudu napravi tek u ponedjeljak, no rokovi su ionako prenapregnuti, pa će se to napraviti tek iz krajnjeg očaja (naravno, ako se nagodba uopće postigne).

Zanimljivo je, pak, to da je izvanredna uprava Agrokora već osnovala krovnu zakladu u Rotterdamu u Nizozemskoj, Aisle Stak Stichting, i to kao "Holding- en financieringsactiviteiten". Ta krovna kompanija suvlasnicima Agrokora će izdati potvrde o vlasništvu u budućem krovnom društvu, a može osiguravati i anonimnost vlasništva, dok će se ispod nje nalaziti još dvije upravljačke strukture Agrokora u Nizozemskoj, te jedan krovni holding u Hrvatskoj. U Agrokoru su nam potvrdili da su osnovali tu kompaniju, kako bi sve moglo teći brže u slučaju da se nagodba izglasa.

Kako se moglo doznati, pregovori s Agram Investom su pri kraju i sporazum s tom tvrtkom neće biti dio osnovnog teksta nagodbe, nego tzv. dodataka uz nagodbu, a sporazum s Adris grupom i Alcom, koje osporavaju tražbine imatelja obveznica, vjerojatno se neće postići.

Agrokor je u utorak objavio i mjesečno izvješće. Podaci o poslovanju sustava Agrokora u prvih četiri mjeseca 2018. govore o rastu operativne dobiti Grupe Agrokor u odnosu na plan za 24,1 milijun kuna. Tako je EBITDA Grupe Agrokor u prva četiri mjeseca iznosila 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana. Konzum u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast operativne dobiti u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum je imao u svibnju. U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca.