DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
KOMBINACIJE
 
Agrokor bez Idee i Leda u novi pohod na Mercator
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.11.2012. - 08:47:23
ZAGREB - Udjel Agrokora u trgovačkoj kompaniji Idea koja posluje u Srbiji bit će prenesen na Konzum. Odluka će biti donesena na izvanrednoj skupštini Konzuma koja je zakazana za 21. prosinca ove godine.
"Uprava Konzuma se na stjecanje udjela društva Idea odlučila zbog konsolidacije poslova maloprodaje. Na taj način bolje bi se moglo upravljati maloprodajnim biznisom i na odgovarajući način iskoristiti sve sinergije i povećati vrijednost obje kompanije", objasnio je Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma razloge za spomenutu odluku.

Idea je tokom prošle godine ostvarila više od polovine ukupnog prihoda Agrokorovih kompanija u Srbiji. Tako je prihod ovog trgovinskog lanca iznosio 470 milijuna eura uz gubitak od 17,9 milijuna eura.

Prebacivanje Agrokorovog maloprodajnog posla na Konzum nije prvi takav potez u koncernu. Nedavno je isto napravljeno i sa proizvođačem industrijskog sladoleda i distributera smrznute hrane Ledo, koji će nakon dokapitalizacije preuzeti vlasništvo nad Frikomom i kompanijom Ledo Podgorica.

Ova odluka i dokapitalizacija Leda, izazvali su različite spekulacije. Navodno se radi o strateškoj operacionalizaciji Agrokora prije nego što se upusti u kupnju slovenskog maloprodajnog lanca Mercator. Strateški se razmišlja o udruživanju maloprodajnog lanca Konzum i Mercator u novo zajedničko poduzeće, a Idea će ostati izvan ovog udruživanja pod kontrolom Agrokora. S druge strane, prikupljenim sredstvima iz dokapitalizacije, Ledo namjerava kupiti preostale vlasničke udjele u beogradskom Frikomu i Ledo d.o.o. Podgorica. Spekulacije polaze od pretpostavke kako je to uvod u prodaju poduzeća Ledo i navedenih tvrtki i da dezinvestiranjem Agrokor želi skupiti potreban kapital za kupnju Mercatora.

Kako će se cijela stvar dalje razvijati i jesu li spekulanti bili u pravu, saznat će se uskoro. U svakom slučaju, potrebno je pozorno motriti zbivanja na relaciji Agrokor-Konzum-Mercator. Ovdje nije riječ samo o trgovačkoj akviziciji, nego se radi o aktivnosti koja može ostaviti dubok trag na ukupno hrvatsko gospodarstvo u idućem srednjoročnom razdoblju.

Podsjetimo, SEEbiz je prije nekoliko tjedana donio priču kako hrvatski mirovinski fondovi marljivo kupuju dionice Mercatora, za račun Agrokora.