SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANDARINE
 
AgroFructus: Rekordan urod mandarina; nedovoljno radnika za branje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.08.2016. - 11:11:14
ZAGREB - Iz tvrtke AgroFructus u utorak su izvjestili kako se ovogodišnji urod mandarina procjenjuje na rekordnih 90 tisuća tona, no i upozorili da ih nema tko pobrati i pripremiti za tržište.

"Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište", kazao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

"Iz Hrvatske je iselilo više od 100 tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji", tvrdi Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

"Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet", kazao je Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema vladinoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

"Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili, na 8.500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno", istaknuo je Matijević te upozorio kako će se taj problem posebice odraziti na male proizvođače.

Matijević navodi i kako su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju u odnosu na europske kolege, koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Spomenuo je i visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje.