SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI U FRANCIMA
 
Addiko banka pokrenula arbitražu protiv Crne Gore
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.11.2017. - 19:08:18
PODGORICA - Addiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima.

Ministarstvo finansija je juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Iz Addiko banke su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Zakon je omogućio i klijentima koji nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, dakle 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

Dogovor u parlamnetu oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio dva amandmana DPS-a, kojima je uređeno da se klijentima ne obračunava zatezna kamata, kao i da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac. oji su se njime željeli postići".