SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
AD Plastik: Neto dobit katapultirana 549%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2015. - 16:12:00
SOLIN - Danas je objavljeno Izvješće poslovodstva AD Plastik Grupe i dioničkog društva AD Plastik za prvih devet mjeseci 2015. godine u kojem se nastavlja pozitivan trend rasta prihoda od prodaje.
U prvih devet mjeseci tekuće godine ADP Grupa ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 761,7 milijuna kuna te zabilježila rast od 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. EBITDA za prvih devet mjeseci iznosi 87,7 milijuna kuna, što je rast od 121% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Neto dobit ADP Grupe na 30.09.2015. godine je iznosila 32,3 milijuna kuna, što je rast za 549% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Matično društvo u Hrvatskoj ostvarilo je prihode od 569 milijuna kuna, odnosno rast za 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjenje prihoda od prodaje u Rusiji od 17%, nije imalo značajan utjecaj na kretanje prihoda Grupe.

Jedan od ključnih razloga rasta prodaje u odnosu na prošlu godinu je puno iskorištavanje proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj s projektom EDISON i drugim projektima za kupce PSA i Ford. U Srbiji je proširen prodajni asortiman i započele su isporuke rukohvata i puhanih proizvoda za nove destinacije. Poslovni prihodi ADP Grupe s konsolidiranim pripadajućim dijelom vlasništva u Euro APS-u i FADP-u zabilježili su rast od 12% u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je u istom periodu zabilježila porast od 48% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i ukup no je iznosila 127,69 milijuna kuna.

Tijekom 2015. godine napravljen je značajan zaokret u upravljanju operativnim poslovanjem, što je rezultiralo ostvarenjem zacrtanog poboljšanja profitabilnosti u ovoj godini i zadovoljavajućim financijskim rezultatima u prvih devet mjeseci. Financijski rezultati za prvih devet mjeseci ukazuju na ostvarenje postavljenih ciljeva za tekuću godinu, točnije rast prihoda na razini ADP Grupe od minimalno 12%, a u Hrvatskoj veći od 25%.

'Navedeni rezultati daju nam razloga za optimizam i bez obzira na složenu situaciju u Rusiji, poslovanje ćemo i nadalje usmjeravati na rast na postojećim tržištima i upravljanje operativnim i financijskim rizicima, optimizaciji poslovanja, održavanju likvidnosti i upravljanju financijskim obvezama. Na taj način, siguran sam da ćemo ostvariti zadane ciljeve u ovoj godini, ali i stvoriti pretpostavke za daljnji rast i razvoj ADP Grupe.' – izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.