SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
DEVET MJESECI
 
A1 Hrvatska: Prosječni prihod po korisniku pao 2,2%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.10.2018. - 20:09:33
ZAGREB - Prihodi A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2018. godine porasli su za 0,3 posto na iznos od 331,3 milijun eura. Operativna dobit (EBITDA) porasla je za 6,1 posto, a kapitalna ulaganja za 5,1 posto na 56,1 milijuna eura.

Rezultati u prvih devet mjeseci vidljivi su na rastu prihoda u maloprodaji za 4 posto, velikoj potražnji mobilnih Wi-Fi rutera, povećanjem prihoda od prodaje opreme i uređaja za 2 posto, kao i 60 posto većem glasovnom i podatkovnom prometu u trećem kvartalu ostvarenom od posjetitelja u roamingu, objašnjavaju na upit ICTbusiness.info u A1 Hrvatska.

Međutim, svi ovi pozitivni učinci nisu uspjeli nadoknaditi pad prihoda od 40 posto od posjetitelja u roamingu u trećem kvartalu što je rezultat znatnog smanjenja veleprodajnih cijena, a vidljivo je u nešto nižim prihodima za 2,4 posto u trećem kvartalu u odnosu na 2017, ističu u A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info.

Broj mobilnih korisnika je nastavio s rastom za 2,2 posto te iznosi ukupno 1,88 milijuna, uz povećanje broja pretplatnika za 9,3 posto uslijed snažnog rasta korisnika Homebox usluge te stalnom porastu prelaska korisnika s bonova na ugovornu obvezu.

Prosječni prihod po korisniku (ARPU) iznosi 12,3 eura što je 2.2 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Pad ARPU posljedica je spomenutog pada prihoda od posjetitelja u roamingu od 40 posto uslijed znatnog smanjenja veleprodajnih cijena.

Kombiniranjem fiksne i mobilne tehnologije, A1 Hrvatska nastavlja sa širenjem širokopojasne mreže velikih brzina u cijeloj Hrvatskoj. To je vidljivo u 18 postotnom rastu mobilnog širokopojasnog interneta zahvaljujući Homebox i Officebox uslugama koje donose super brzi internet stanovnicima ruralnih i slabije dostupnih područja te potiče prijelaz korisnika s bitstreama na puno brže usluge.

Zbog goleme potražnje za televizijskim sadržajem prihodi su u fiksnom segmentu ostali stabilni, unatoč padu broja korisnika fiksne telefonije i stalan prelazak korisnika na Homebox i Officebox usluge, a to treba zahvaliti tome što je Vipnet / A1 Hrvatska preuzeo na tri godine emitiranje Lige prvaka.

Broj fiksnih širokopojasnih linija niži je za 0,9 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, dok je broj fiksnih glasovnih linija smanjen za 1,2 posto.

Ponajviše zbog velikih ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka, za 6,4 posto je povećan broj korisnika televizije na 223,4 tisuće. Kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, A1 Hrvatska zabilježio je rast broja korisnika za 1,3 posto u prvih devet mjeseci 2018. godine.

Prosječni prihod po priključku (ARPL) u istom razdoblju je porastao za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine, ulaganja tvrtke A1 Hrvatska iznosila su ukupno 56,1 milijuna eura, što je povećanje od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u ovom kvartalu (Q3 2018.) to je povećanje od 25,3 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Snažan rast ulaganja u ovom kvartalu rezultat je mrežnih ulaganja u tehnologije novih generacija, u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te svih aktivnosti vezanih uz promjenu brenda, čime se A1 prometnuo iz tradicionalnog telekoma u digitalnu kompaniju.